Ämnesresurser

Matematik

Kikora

Kikora är ett webbaserat läromedel i matematik som Sundsvalls kommunala skolor har kommunlicens till. Kikora finns på tio olika språk, till exempel dari, tigrinska, arabiska och somaliska. Läromedlet innehåller 25 000 uppgifter från åk 4 till sista året på gymnasiet.

I Kikora får eleverna omedelbar återkoppling genom hela uträkningen, linje för linje, oavsett vilken metod eller lösningstrategi de använder. Det handlar inte bara om återkoppling på det slutliga svaret, utan eleverna får hjälp att identifiera fel i sina uträkningar och att komma vidare för att på så sätt nå längre på egen hand.

Länk: Kikora

Språk

Oxford Owl

Det finns otroligt mycket att ta del av på webben för oss som arbetar i skolan. Och när det gäller engelska sidor verkar utbudet vara hur stort som helst. Oxford Owl är en webbresurs med e-böcker som går att läsa både via datorn och lärplattan. Här kan dina elever läsa och lyssna på böcker på engelska. Till många böcker finns det också uppgifter att arbeta med. Det är förslag på aktiviteter att göra innan och under tiden man läser. Det går att välja böcker inom olika områden och för olika åldrar och det blir därför lättare att hitta böcker anpassade för elevernas olika nivåer.

Du skapar ett konto som lärare för att starta upp. Sen kan du om du vill också skaffa en klassinloggning så att dina elever själva kan välja de böcker som de vill läsa. Det bästa av allt är att det är alldeles gratis! Det är bara att köra igång och låta dina elever ta del av denna skatt.

Länk: Oxford Owl

 

Learn English – Brittish Council

En webbresurs för elever runt om i världen som lär sig engelska som andra språk, det är vad LearnEnglish Kids är. Sidan är för elever upp till 12 år och ansvarig är British Councils, en organisation som specialiserat sig på internationell utbildning. Webbplatsen har en mängd fria resurser att använda både i skolan och hemma.

Det finns pedagogiska spel. Det finns animerade berättelser och sånger speciellt skrivna för elever i olika åldrar. Många av dessa berättelser har blad som går att ladda ner och använda i klassrummet. Det finns även videos och online-aktiviteter för att öva hörförståelse. I avsnitten för läs- och skriv finns också blad att ladda ner. Och det finns även en möjlighet för eleverna att skicka in skriftliga bidrag till webbplatsen. För att kunna ladda ner material måste man skaffa sig en inloggning och det går att göra som elev, lärare eller förälder.

Det finns material och övningar för de yngsta, det är aldrig för tidigt att börja lyssna och träna på engelska. Tänk att kunna sjunga Imse, vimse spindel på engelska. Det finns även en sida för för tonåringar, den heter Learn English Teens.

Länk: LearnEnglish Kids – Learn English Teens