” Jag känner mig jäkligt snygg i min medeltidsdräkt”

  • 5 juli 2017 11:26
  • Publicerat av: Fredrik Wall

När Olle Granath vill släppa tankarna på jobbet gör han tidsresor. Hans stora intresse för medeltiden ger honom chans att vara kreativ och tillfredsställer hans sociala behov.

Du är med i medeltidsföreningen Gyllengran. Varifrån kommer ditt intresse för denna tid?

– Det började redan i barndomen, jag gillade svärd och riddare och var allmänt historieintresserad. Ett tag höll jag på med rollspel och levande rollspel, men när man har familj känns det här som en mer greppbar hobby.

Vad är grejen?

– Jag tycker om att ha ett sammanhang som är större än mig själv, så jag gillar föreningsliv. Det har också gett mig vänner i hela Sverige och så är det skönt att skapa något med händerna när man jobbar med psykiska processer hela dagarna.

Du har sytt medeltidskläder till både dig själv och din familj. Hade du hållit på med sådant förut?

– Nej, jag har lärt mig sedan jag gick med i Gyllengran. På sistone har jag börjat sy andra slags kläder också och det senaste är att jag försöker lära mig brodera. Jag har fått prova på att gjuta och smida och gjort mina egna smycken. Vi lär av varandra. Förut tränade jag fäktning och det vi kallar fightning också.

Ger det något mer att vara med i en sådan här förening?

– Ja, man lär sig mycket. I Gyllengran är vi noga med att vara så historiskt korrekta som möjligt, och sådant vi inte vet försöker vi forska fram. Däremot handlar det inte alls om rollspel, utan vi är oss själva även när vi har på oss våra kläder. Och vi gör nästan aldrig uppvisningar, utan det handlar om att umgås med andra med samma intresse. På medeltidsveckan i Visby, till exempel, har vi vårt eget inhägnade område, där vi bara umgås med varandra. Sedan är det förstås en romantiserad bild vi skapar, med medeltida mat, sjysta tornerspel och så, ingen böldpest och fattigdom.

Hur smakar medeltida mat?

– Ganska tråkigt, om jag ska vara ärlig. Den är rätt okryddad. Men de som lagar den sätter en ära i att göra den så autentisk som möjligt.

Känner dina kolleger och eleverna i skolan till att du håller på med det här?

– Självklart! Ibland stöter jag på elever som är skeptiska till det där med att gå till kuratorn. Då kan det vara en icebreaker att de tycker jag är lite knasig. Kollegerna är mest nyfikna. Fast en gång när jag jobbade på socialkontor glömde jag mitt svärd där. Det tyckte chefen var olämpligt.

Skulle du kunna engagera dig i någon annan historisk tid på samma sätt?

– Absolut! Jag skulle kunna tänka mig att gå in i tiden för Andra världskriget, till exempel. Det handlar mest om att ta en paus från det ”mundana livet”, som vi i medeltidskretsar kallar vardagslivet. Men jag får ju säga att jag känner mig jäkligt snygg i min medeltidsdräkt!

Olle Granath

Yrke: Kurator i Nivrenaskolan
Ålder: 39
Familj: Tre barn i åldrarna 17, 10 och 8
Bor: I Granloholm
Vilken historisk person skulle du vilja träffa och vad skulle du fråga hen om?
Ernesto (Che) Guevara! Skulle vilja fråga honom jättemycket, till exempel om skolpolitik, som han hade starka teorier om.

Text: Ingela Hofsten Foto: Therése Ny

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *