Sundsvalls Montessoriskola höll vårvernissage med kända konstnärer

  • 5 maj 2016 13:22
  • Publicerat av: Sofia de Wall

Vårvernissagen på Sundsvalls Montessoriskola är en årlig tradition och en möjlighet för eleverna att berätta om sitt arbete inom bildämnet för alla besökare men också ett sätt att ta del av varandras verksamhet över årskurserna. I år har barnen inspirerats av flera kända konstnärer bland andra Sundsvalls stoltheter Christian Beijer och Sigrid Hjertén.
– Vi fick tavlor som vi skulle måla, jag har målat mig själv, berättar Agnes Rönnström, förskoleklass.

Det var full aktivitet redan minuterna efter förskolan och skolan öppnade sina portar till vårvernissaget. Föräldrar, syskon, mor- och farföräldrar kom i strid ström för att kika på barnens skapelser med en förhoppning att få köpa med sig ett alster hem.

Barnen får i uppgift tolka och lära sig mer om olika kända konstnärer. Förskoleklassen hade Sundsvallskonstnärer Christian Beijer som förebild. Döm av barnens förvåning när Christian kom förbi för att beundra sina unga adepters tavlor.

– Christian får inspiration från andra länder och han målar även seriefigurer. Han gör fina tavlor med starka färger. Jag har också målat mig själv då vi skulle göra självporträtt. Jag har målat dit buskar och isbacke och min mamma ska få tavlan, förklarar Clara Rikner, förskoleklass.

Kända konstnärer som inspiration och klimatsmart tänkande
Årskurs 1-3 hade haft arkitekten Antoni Gaudì som inspirationskälla utifrån hans unika förmåga att ta tillvara på material som finns i närmiljön. I det projektet har konstnärerna Janina Stoor och Caroline Tinterova deltagit med medel från Kulturrådet, Skapande skola som leds av Sundsvall Kulturskola.

– Under läsåret har vi tittat på titta på de klimatsmarta lösningar Antoni Gaudi utvecklade redan under senare delen av 18oo-talet. Vi ville att varje elev skulle få skapa i Gaudis anda med material som han själv använde exempelvis mosaik, kakelkross, betong, kartong, och lera. Hela projektet har genomsyrats av tankar och värderingar i linje med hållbar utveckling, säger läraren Malin Westermark.

Eleverna har studerat Gaudìs byggnader och hans organiska former med miljötänk och kopplat det till sin nutid. Som exempel byggde han bänkar som tar tillvara regnvatten samt pelare och murar som är byggda av naturmaterial. Arkitekten var en man före sin tid.

Sundsvalls Montessoriskola - vårvernissage

Arvid Brynolf, Amelia Pontén Filippa Sjögren Louisa Ström, Tyra Emanuelz,  Edvin Melander tillsammans med konstnärerna Janina Stoor och Caroline Tinterova samt Monika Westin, Skapande skola-samordnare. Sundsvalls Kulturskola  
– Det var ganska svårt och kladdigt att göra balkongen och det tog lång tid att torka. Mina favoritbyggnad är Casa Milà i Barcelona. Vi har arbetat i grupper och det har gått bra och vi har lärt oss, att jobba tillsammans. Gaudì gillade inte raka former och han gillade färg, säger Arvid Brynolf årkurs 3.

Albin Rönnström, årskurs 1 Sundsvalls Montessoriskola

–Vi har jobbat med betong med en konstnär som inte lever längre som heter Gaudì. Han har gjort basilikan i Barcelona och han tyckte inte om raka linjer. Vi fick välja mellan olika saker som vi tryckte ned då betongen var blöt. Jag ska hänga upp tavlan men den är lite tung, beskriver Albin Rönnström, årskurs 1.

Som ett gemensamt projekt byggde eleverna balkonger i papier-maché där elevinflytande över arbetet och samarbetsförmåga stod i fokus. .
– Eleverna har tyckt att det har varit fantastiskt roligt. De har inte velat gå då lektionen har varit slut, Vi har varit hört två gånger i veckan sedan läsåret startade. De har fått designa balkongerna och lärt sig hur man bygger upp den och de har arbetat i fyra grupper, säger Janina Stoor.

Barnen och eleverna har inspirerats av dessa konstnärer och konstriktningar
Förskola: Bengt Lindström, Rolf Lidberg, Picasso, Veronika Eriksson, Ulrika Hydman
Årskurs 4: Frida Kahlo
Årskurs 5: Vincent van Gogh
Årskurs 6: Andy Warhol
Årskurs: 7: Sigrid Hjertén
Årskurs 8: Graffitikonst
Årskurs 9: Impressionismen bland andra Leonid Afremov

Eleverna i årskurs 7-9 höll dessutom att hålla en auktion med återbruksprodukter som de tillverkat bland annat ommålade möbler.

Mer information

Artikel i Sundsvalls Tidning

Fler bilder

Sundsvalls Montesskoriskola Vernissage 2016

Clara Rikner och Agnes Rönnström, förskoleklass visar upp sina tavlor.

Sundsvalls Montesskoriskola Vernissage 2016

Förskoleklass tolkar Christian Beijer. Tavlor köptes på loppis som barnen målat på- en teknik som Christian använder.

Sundsvalls Montesskoriskola Vernissage 2016

 

Sundsvalls Montesskoriskola Vernissage 2016

Sundsvalls Montesskoriskola Vernissage 2016

Sundsvalls Montesskoriskola Vernissage 2016

Eleverna i årskurs 7 tolkade Sundsvallskonstnären Sigrid Hjertén.

Sundsvalls Montessoriskola, vårvernissage

Förskolan målar glaskonst som Ulrica Hydman.

Sundsvalls Montessoriskola, vårvernissage

Rolf Lidberg.

Sundsvalls Montessoriskola, vårvernissage

Niorna höll auktion med återbrukade saker som de tillverkat.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *