Film/Media

Animoto

Det är många som använder sig av Animoto, en webbtjänst där du mycket enkelt kan skapa snygga bildspel. Du kan ladda upp egna bilder, kortare filmklipp och också lägga till musik från ett stort musikgalleri. Allt paketeras sedan av Animoto till ett trevligt rörligt bildspel.

I trialversionen ligger det en vattenstämpel över, vilket inte ser så trevligt ut. Om du däremot skapar ett konto för education slipper du vattenstämpeln och kan också göra lite längre presentationer. Med ett sådant konto får du möjlighet att dela med dig av en kod till upp till 50 elever, om du skulle vilja låta dem göra sina presentationer i Animoto. Har du redan en inloggning, kan du uppgradera den till education. Det brukar vara så att efter ett halvår måste man gå in och aktivera sitt educationkonto igen, men det brukar komma en påminnelse i ett mail om det.

Det kan vara lite trixigt att hitta vägen till att skapa ett konto för education. Titta på filmen här för att se hur du gör.

Länk: Animoto
Exempel: En presentation av meningsfullt lärande.

 

Creative Commons

Det finns många webbsidor med bilder som det är tillåtet att använda och nedan listas några. Kom dock ihåg att följa de anvisningar som gäller för respektive sida för att ange fotograf, licens med mera.

Simple CC Flickr Search är en sida som gör det enkelt att få med information om bilden. Sök och klicka på önskad bild. Det dyker då upp stämplar som man kan välja, klicka på en storlek på stämpeln, information om bilden (fotograf, bildens namn och licensen stämplas på). Det går också att välja storlek på bilden. Högerklicka slutligen på bilden och välj att Kopiera eller Spara som.

Foter är en sida med stort urval av bilder. Här kan du välja storlek på bilden och också få en kod som innehåller fotograf och licens som du kopierar och klistrar in under bilden på till exempel en blogg.

clker.com, en sida med ClipArt bilder, bildens namn och fotograf står i en ruta under respektive bild.

Skriv gärna sökorden på engelska så får ni fler träffar.

Mer info om Creative Commons hittar du på Creative Commons Sverige. Det går också att använda deras CC Search, men om man ska söka på nytt är det viktigt att backa till denna sida, för om man gör nästa sökning på den sida man kommer till, är risken att man får upp träffar med bilder som inte är okej att använda. Om du bockar bort ”use for commercial purposes” får du fler träffar.

Det går också att hitta bilder via Google. Sök som vanligt på Bilder, i menyn går du till Verktyg och sen användningsrättigheter. Där kan du bocka i olika alternativ för hur bilden ska användas. När du hittat en bild och klickat på den, går du först till bildens sida och läser om du ska ange upphovsman med mera. Klicka på Visa bild, du får då upp bilden i bra upplösning, och välj om du vill kopiera eller spara.

Nedan kan du ladda ner två stycken affischer som du kan ha som stöd för att hålla koll på vad de olika licenserna innebär. Sätt upp dem i klassrummet och prata Creative Commons med eleverna.

Creative Commons – Licenser 

Creative Commons – Villkor

 

PhotoFiltre

PhotoFiltre är en gratis bildbehandlare som har väldigt många funktioner för att vara ett så pass litet och enkelt program. Pedagoger inom Sundsvalls kommunala skolor har programmet förinstallerat på sina datorer. Om du arbetar på andra skolor kan du själv ladda ner programmet via länken nedan.

Beskära bilder

För att beskära en bild så öppnar du bilden. Markera det område du vill ha kvar. Högerklicka Beskär! Om du inte har en mus ansluten drar du med fingret för att markera och håller kvar fingret mot området du markerat tills du får fram menyn!

Beskära bilder

Det är skillnad på vad du ser och hur stora bilderna faktiskt är. Vi öppnar en bild i Photofiltre från Kamerabilder. Det ser ut som om bilden är lite lagom stor.

Välj Visa – originalstorlek, och då visas den verkliga storleken som är något helt annat.

Bilden är alltså mycket större än vi trodde. Kamerabilder idag är ofta mycket stora vilket gör att de tar mycket plats och vi kan få oväntade överraskningar när vi ska visa dem. Om du högerklickar på bilden och väljer Bildstorlek får du fram denna dialogruta.

Länk: PhotoFiltre

 

Screencast-O-Matic

För att kunna jobba med till exempel flippat klassrum vill man kunna spela in det som händer på bildskärmen och prata till.  Det finns många verktyg som klarar det.

Screencast-O-Matic är ett sådant, enkelt och gratis. Om du använder gratisversionen behövs inte heller någon inloggning och du behöver inte installera någon programvara på din dator. Du startar helt enkelt bara genom att välja Start recording. Det går också att ladda upp sin film direkt till YouTube om man vill.

Länk: Screencast-O-Matic