De första nya filmerna

  • 13 februari 2019 09:43
  • Publicerat av: Maria Granqvist

Nu är vårt nya system äntligen på plats och vi kan börja med det roliga att köpa in nya filmer att använda i klassrummet. Här kommer en lista med de nya filmer som ligger på www.medienavet.se  just nu. Men håll utkik för det kommer att dyka upp fler nyheter inom kort!

Israel-Palestinakonflikten
Vi går igenom bakgrunden till Israel-Palestina konflikten, samt får insikt i varför konflikten är så svår att lösa. Vi kommer att lära oss begrepp som sionism, sexdagarskriget, intifada, bosättning, PLO och Hamas.
Filmnr: 1754KM | Ämne: Historia
Från: 13 år (H, Gy) | Speltid: 12 minuter

Kristendomens inriktningar: Ortodoxa kyrkor
I den här filmen ska vi titta närmare på viktiga kännetecken hos ortodoxa kyrkor. Vi får till exempel veta vilka ritualer och regler som gäller för ortodoxt kristna.
Ämne: Religionskunskap Från: 13 år (H) | Speltid: 16 minuter

Bibelhistorier: Jesus liv
I den här animerade filmen får vi följa Jesus liv. Från hans födelse i ett stall i Betlehem, till hans mirakel och predikningar, och ända fram till hans korsfästelse och återuppståndelse.
Ämne: Religionskunskap
Från: 7 år (L, M) | Speltid: 10 minuter

Bibelhistorier: Mose – uttåget och de tio budorden
I det här avsnittet följer vi hur Mose och israeliterna tågar ut ur Egypten och hur de kommer undan Faraos armé med Guds hjälp. Vi får senare se hur Gud ger Mose de tio budorden och vi går igenom vad varje budord innebär. Till sist får vi se Mose som en mycket gammal man och vi får veta vem som ska leda folket vidare mot det heliga landet.
Från: 7 år (L, M) | Speltid: 9 minuter

Östersjön
I den här filmen lär vi oss om Östersjön. Vad innebär begrepp som bräckt vatten, övergödning, algblomning och bottendöd? Vad är Helsingforskonventionen och vilka djur- och växtarter finns i Östersjön? Det ska vi ta reda på.
Ämne: Biologi, Geografi
Från: 12 år (M, H) | Speltid: 13 minuter

Livets utveckling: Evolutionen och Darwin
Charles Darwin – vem var han och varför är han viktig för förståelsen av livets utveckling? Vi undersöker även vad evolution är för något och vad det naturliga urvalet innebär.
Ämne: Biologi Från: 12 år (M, H) | Speltid: 16 minuter

Livets utveckling; Livet genom tiderna
I det här avsnittet får vi lära oss om den geologiska tidsskalan – hur var klimatet för en miljard år sedan och vilka levande organismer levde på jorden då? Varför dog egentligen dinosaurierna ut? Vi går bland annat igenom begrepp som prekambrium, paleozikum och mesozoikum, och lär oss vad en Archaeopteryx är för något. Allt detta undersöker vi i den andra delen i serien Livets utveckling.
Ämne: Biologi Från: 12 år (M, H) | Speltid: 16 minuter

Kompisverkstan – hur man är en bra kompis
Hur är man egentligen en riktigt bra kompis? En panel om två killar och två tjejer diskuterar och deltar i tre dramatiseringar. Vilka verktyg kan vi använda oss av i kompisverkstan?
Ämne: Normer och värden, Värdegrund, Samhällskunskap
Från: 7 år (L, M) | Speltid: 14 minuter

De fem världsreligionerna – en överblick
Varför finns det religioner och vilka funktioner har en religion? Vi lär oss om de fem världsreligionernas gemensamma drag och undersöker olika ritualer, högtider och symboler.
Ämne: Religionskunskap Från: 11 år (M, H) | Speltid: 17 minuter

Digerdöden
Vi undersöker var sjukdomen kom ifrån, hur den spred sig och vad det var som orsakade den. Vi lär oss också vilka konsekvenser pesten medförde för det medeltida samhället och hur det kommer sig att det blev den största epidemin i Europas historia.
Ämne: Historia Från: 12 år (M, H) | Speltid: 13 minuter

Hållbar turism
Platser vi reser till kan utsättas för en stor press; både socialt, kulturellt, miljömässigt och ekonomiskt. I den här filmen ska vi lära oss om hur vårt resande påverkar omvärlden samt undersöka begreppet hållbar turism.
Ämne: Hem- och konsumentkunskap
Från: 13 år (H, Gy) | Speltid: ca 15 minuter

Våra nordiska sagoberättare: Astrid Lindgren
I den här filmen får vi lära oss mer om författaren Astrid Lindgren, som skapade historierna om Pippi Långstrump, Emil i Lönneberga, Barnen i Bullerbyn, och många fler!
Ämne: Svenska Från: 7 år (L, M) | Speltid: ca 12 minuter

Anotes ark – ett land på väg att försvinna
Stilla havs-nationen Kiribati är en av de mest avlägsna platser på jorden, och långt ifrån det moderna samhället. Ändå är det ett av de första länderna som måste ta sig an problemen med klimatförändringarna: Vad händer när ditt land försvinner ned i havet?
Den här dokumentären sätter samman två gripande berättelser. Vi får dels följa den kiribatiska presidentn Anote Tongs kamp för skydda sitt folk och landets 4000 år gamla kultur från de stigande havsnivåerna. En kamp som grundar sig i internationella klimat- och mänskliga rättighetsförhandlingar. Och vi får dels träffa Sermary, en ung sexbarnsmamma, som brottas med att migrera sin familj till säker mark på Nya Zeeland. Därmed måste hon också lämna sin kultur och det enda liv hon känner till.
Anotes ark fångar nästa steg i problematiken med vårt klimats förändringar. Ett steg som brådskande kräver ny teknik och globala överenskommelser, och som kan förändra det vardagliga livet som vi känner till det. Det här är ett starkt porträtt av den kiribatiska befolkningen som står inför en genomgripande förändring.
Ämne: Biologi, Geografi, Naturkunskap, Samhällskunskap Tal: Engelska Text: Svenska
Genre: Dokumentär Speltid: 41 min Ålder: Fr 14 år (H, Gy)

Mi Mundial – Hemmalaget
För att förverkliga sina drömmar och hjälpa sin familj ur fattigdom tar 13-årige Tito chansen – han lämnar sitt hem i en småstad i Uruguay för att värvas av ett av de bästa ungdomsfotbollslagen. Men det nya livet blir inte så enkelt som Tito har tänkt sig – pressen är enorm och relationen med hans hårt arbetande pappa blir infekterad.
Filmen är baserad på före detta proffsspelaren Daniel Baldis roman ”Mi Mundial”, som också är filmens originaltitel. Filmen är en vacker påminnelse om hur det snarare än spikraka framgångssagor kan krävas ett och annat misslyckande för att vi ska förstå vad som verkligen är viktigt i livet.
Filmen kan erbjudas med spanska undertexter!
Ämne: Moderna språk: Spanska, Samhällskunskap, Värdegrund Tal: Spanska Text: Svenska och spanska
Genre: Spelfilm Speltid: 97 min Ålder: Fr 11 år (M, H)
Vinnare av BÄSTA FILM 11-19 år!
Stockholm Filmfestival Junior 2018

Världens modigaste flickor
När skolorna i Tanzania har lov börjar säsongen för könsstympning. Trots att det är olagligt så stympas tusentals unga flickor varje år, med förödande resultat. Med risk för sina liv tvingas barn som 12-åriga Rosie fly från sina familjer för att undgå det livsfarliga ingreppet. Enda säkra platsen är ett s.k. ”safe house”, ett skyddat boende som drivs av aktivisten Rhobi Svamwelly.
I flera länder och kulturer, både kristna och muslimska, tror man fortfarande att flickor som inte blir könsstympade blir promiskuösa och får inte samma pris i kor som en könsstympad flicka får när hon gifts bort. Polisen Sijali Nyambuche och hennes team tillsammans med det skyddade boendets personal jobbar dag och natt för att bekämpa denna tusenåriga tradition.
När säsongen är över reser Rhobi landet runt med flickorna för att tala deras familjer tillrätta. Vissa får återvända hem med en försäkran från familjerna att inte tvinga deras döttrar till könsstympning och andra flickor får stanna kvar på det skyddade boendet. Det här är, trots ämnet, en vacker, inspirerande och hoppfull film om modiga unga flickor som står upp för sina mänskliga rättigheter och som kämpar för förändring.
Ämne: Biologi, Naturkunskap, Samhällskunskap, Värdegrund Tal: Swahili, Engelska Text: Svenska
Genre: Dokumentär Speltid: 59 min Ålder: Fr 13 år (H, Gy)

Robotar och AI – framtidens arbetsmarknad
Vi befinner oss mitt i en ny industriell revolution. Automatiseringen gör att människor i ett ökande tempo byts ut mot mjukvaror, algoritmer och intelligenta robotar. Men runt om i världen kämpar arbetare för att behålla sina jobb. Hur konkurrerar man med något som aldrig är trött eller besvärligt? Något som aldrig blir sjuk eller behöver äta? Arbetsmarknaden som vi känner den kommer att förändras – och utvecklingen går snabbt!
I den här filmen möter vi både robotar som underlättar för människor, och de som ersatt dem. Vi får lära oss skillnaderna mellan AI och andra robotar, ta del av svårigheterna när en robot ska efterlikna en mänsklig person, och vi får se hur robotar ”lär” sig.
Meningen är delad huruvida robotar hjälper till att skapa fler jobb eller tvärtom. Vilka hot och möjligheter finns det? Vad kommer robotarnas inverkan på arbetsmarknaden att bli? Och hur ser framtidens nya jobb ut?
Ämne: Samhällskunskap, Programmering, Naturkunskap, Teknik Tal: Engelska, mfl Text: Svenska
Genre: Dokumentär Speltid: 45 min Ålder: Fr 14 år (H, Gy)

Cloudboy
Niilas har bott med sin pappa i Belgien så länge han minns. Det är sommarlov och Niilas föräldrar har bestämt att han ska åka och hälsa på sin mamma och hennes nya familj i Sápmi. Mamman lämnade Belgien när Niilas var mycket liten och han känner henne egentligen inte alls. Trots Niilas protester blir det som mamma och pappa vill.I Sápmi är tillvaron helt annorlunda och Niilas håller sig för sig själv och längtar hem. Men renkalvarna ska märkas och alla måste hjälpa till. När en av kalvarna springer bort dras Niilas med i jakten och mot alla odds blir den här sommaren det största äventyret i hans liv.
Ämne: Modersmål: Samiska, Samhällskunskap, Värdegrund Tal: Nederländska, Svenska, Samiska Text: Svenska
Genre: Spelfilm Speltid: 78 min Ålder: Fr 9 år (M, H)

Vad ska folk säga
Sextonåriga Nisha bor i Oslo och lever ett dubbelliv. Hemma följer hon strikt familjens pakistanska traditioner, men med sina vänner lever hon ett vanligt norskt tonårsliv. När hennes pappa kommer på henne med att ha en pojkvän, skickas hon till Pakistan – ett land där hon aldrig tidigare varit. Berättelsen är baserad på regissören Iram Haqs egna erfarenheter.
Vinnare av Publikpriset på Göteborg Film Festival 2018.
Ämne: Religionskunskap, Samhällskunskap, Värdegrund
Tal: Norska, Urdu Text: Svenska Genre: Spelfilm
Speltid: 106 min Ålder: Fr 15 år (H, Gy)

Amazonas: Hållbar utveckling
I den här filmen reser vi till Amazonasområdet och undersöker olika projekt som försöker skapa den balans som behövs för att bevara regnskogen.
Ämne: Biologi • Från: 13 år (H) Speltid: 15 minuter

Amazonas: Hot och utmaningar
Hur har vägbyggen och utvinningen av olja påverkat livet i Amazonas? I den här filmen reser vi till Amazonasområdet och lär oss om de hot och utmaningar som Amazonasområdet står inför.
Ämne: Biologi • Från: 13 år (H) • Speltid: 15 minuter

Region Medelhavet
I den här filmen kommer du att få en översikt kring Medelhavsregionen. Dess geografi, natur och biologi, historia och mycket mer!
Ämne: Geografi • Från: 12 år (M, H) • Speltid: minuter

Vi lär oss om: Blötdjur – Snäckor, sniglar, musslor och bläckfiskar
I den här filmen ska vi undersöka blötdjuren. Vi går igenom hur de ser ut utanpå och inuti. Hur de förökar sig och vilka egenskaper de har. Vi lär oss samtidigt begrepp som radula, sifon och hermafrodit.
Ämne: Biologi • Från: 13 år (H) • Speltid: 15 minuter

Svenska rovfåglar och ugglor
I den här filmen ska vi lära oss mer om hökfåglar, falkar och ugglor och ta reda vilka kännetecken som skiljer dem åt. Vi lär oss bland annat vad ryttla och mantla är för något, och att ugglor har något som kallas för vändtå.
Ämne: Biologi • Från: 13 år (H) • Speltid: 15 minuter

Naturgas
Naturgas täcker omkring 20 procent av världens energibehov. Men vad är egentligen naturgas och hur utvinner vi den? Vad är skillnaden mellan naturgas och biogas? Det undersöker vi i den här filmen.
Ämne: Fysik, Kemi • Från: 13 år (H, Gy) • Speltid: 13 minuter

Vikingarnas tid
Vikingatiden varade ungefär från år 800 till år 1050. Vi ska lära oss om vem som egentligen kunde kalla sig för viking, om olika vikingatåg, om asatro och varför vikingarna försvann.
Ämne: Historia • Från: 11 år (M) • Speltid: 14 minuter

Att spela bort pengar: Sharre och Tobbe – om spelmissbruk
Många ungdomar hamnar idag på online-casino och bettingsajter. Hur vet man om man är beroende av att spela med pengar och hur kan man ta sig ur ett beroende?
Ämne: Hem- och konsumentkunskap, Idrott och hälsa • Från: 14 år (H, Gy) • Speltid: 15 minuter

Sovjetunionen
I den här filmen går vi igenom hela Sovjetunionens historia, 1922 – 1991. Vi går igenom händelser som Moskvarättegångarna, Kubakrisen och Pragvåren. Vi lär oss även begrepp som Gulag, kapprustning och glasnost.
Ämne: Historia • Från: 13 år (H, Gy) • Speltid: 19 minuter

 

Förutom alla dessa filmer har vi också köpt in utbildningsklipp från ytterligare en leverantör, Filmnavet. Det är 300 klipp i massor av olika ämnen och olika områden.  Du hittar dem genom att gå in på vår söksida och i produkttyp välja utbildningsklipp. Eller så dyker de ju upp som ett sökresultat när du söker just det du är ute efter och det finns ett sådant klipp kring det.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *