Föreläsning på APT

  • 2 december 2016 16:08
  • Publicerat av: Maria Granqvist

Den här veckan har Mediotek Sundsvall varit och träffat ett gäng lärare på deras APT och pratat MIK, källkritik och vårt utbud.  Vi börjande med att titta på Viralgranskaren och IIS´s film ”Källkritik är viktigare än någonsin.

Efter filmen pratade vi vidare om vad en bör tänka på när en är ute på nätet och vilka sociala plattformar vi finns på. Det är ju lite skillnad på vart vuxna människor är och var barn och ungdomar håller till på nätet. Vuxnas vanligaste plattform är Facebook medan ungdomarnas är Instagram. Snapchat är också en plattform som förekommer ofta hos ungdomar och att följa Vloggare på You Tube är populärt. För oss vuxna gäller det att ta reda på var våra barn och ungdomar befinner sig och hjälpa dem med vad de behöver tänka på och hur det ska hantera det de möter. Men då måste vi vuxna veta hur det fungerar på dessa plattformar och själva ha goda kunskaper i källkritik. Tyvärr är det bland mina jämngamla vänner på Facebook jag möter stor brist på källkritik. Det delas falska tävlingar och inlägg som egentligen är rasistisk propaganda allt för ofta.

Jag tipsade också om det guide som IIS och Viralgranskaren gett ut som jag också tipsat om i ett tidigare inlägg.

Det finns många olika listor med frågor som är bra att ha med sig innan du delar eller lägger ut något på nätet och jag har kombinerat lite olika sådana listor till denna lista:

  • Vad är syftet?
  • Vem ligger bakom?
  • Varför vill någon sprida det här budskapet?
  • Vad kan det få för konsekvenser och för vem?
  • Tid, när publicerades detta/kommer jag att tycka att detta är OK att det ligger på nätet även om flera år?
  • Vill jag själv bli utsatt för detta?
  • Är det för bra för att vara sant?

När du pratar med dina elever kan detta vara bra att ta upp:

En grundregel är att inte skriva något som man inte kan säga öga mot öga. När ens barn, partner, chef, föräldrar, vänner står bredvid.

Till sist pratade jag om program från UR som är bra att jobba med kring källkritik. Fortbildning för lärare har jag lyft i ett tidigare inlägg. Program som fungerar för år F-3 är Hur vet du det? och för 4-6 och kanske för år 3 också Är det sant?

Om du jobbar i Sundsvall finns möjligheter till stöd i detta arbete. Vill du och ditt arbetslag lära dig mera kring källkritik kommer jag gärna till din skola och pratar kring detta. Kontakta mig via mail: maria.granqvist@sundsvall.se  Vill du ha hjälp att prata kring detta med dina elever kan du boka en Skolbibliotekslektion här.

Tack till Högoms skola för att jag fick komma ut och träffa er!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *