Fortbildning kring källkritik

  • 26 oktober 2016 07:15
  • Publicerat av: Maria Granqvist

Vill du som lärare, fördjupa dig mer i ämnet källkritik finns många föreläsningar att ta del av från Utbildningsradion:

Återigen lyfter vi ett avsnitt av lärlabbet. Denna gång om Medie- och informationskunnighet och källkritik: Lärlabbet källkritik. Lyssna på lärarna Maria Becker och Matilda Åhall, följ med till Murgårdsskolan i Sandviken och lyssna på Sara Mörtsell och Åsa Kronqvist när de ger sin syn på detta.

UR samtiden filmar ofta föreläsningar och här finns en uppsjö att välja på. Till exempel kan du titta på Jack Werner Linnea Jonjons och Åsa Larsson är journalister på Metro och arbetar med Viralgranskaren. De berättar om hur de jobbar med att granska nyheter som sprids via sociala medier. Efter granskningen, om nyheterna verkar sanna, publiceras de i Metro. De berättar om hur Viralgranskaren tillkom och vad de lärt sig i arbetet. 2014 vann de Stora journalistpriset i kategorin Årets förnyare. Inspelat den 21 mars 2015 på Elmia i Jönköping.

eller lyssna på den föreläsning som Jack höll på  Bokmässan och på konferensen Readme 2016 om vandringssägner och virala lögner.

I didaktorn, en riktigt bra pod om lärande och pedagogik, träffar programledaren Natanael Derwinger Josef Sahlin från Årstaskolan i Stockholm. Han berättar om sitt projekt ”Ljuga sig till sanning” ett annorlunda sätt att ta sig an detta med källkritik.

Eller varför inte lyssna på forskaren Elza Dunkels när hon och Natanael diskuterar Googlehygien.

I Journalistiken och mediernas makt föreläser Sara Ödmark Vad är en viralraket? Vilka är det som delar i sociala medier, och vad delar de? Sara berättar om sin forskning om användningen av sociala medier i Sverige, om källkritik och vilka ämnen som är mest populära. Inspelat den 17 september 2015 på Mittuniversitetet, Sundsvall.

I ett avsnitt av radioprogrammet Lärarrummet träffar Anna Hammarén Jack Werner och Kristina Alexandersson på Bokmässan nu i höst och de pratade om  Antologin ”Kritiskt tänkande i teori och praktik” som riktar sig bland annat till blivande och verksamma lärare. Jack Werner, frilansjournalist, och Kristina Alexanderson, chef för Internet i skolan på Internetstiftelsen i Sverige, medverkar båda med var sitt kapitel. Vi träffar dem på Bokmässan i Göteborg för ett samtal om hur lärare kan hjälpa elever att tänka mer kritiskt om det de möter på nätet.

Det finns fler föreläsningar och radioprogram att lyssna på och känner du att hela arbetslaget behöver hjälp med detta och ni jobbar i Sundsvalls kommun kan vi även komma ut och träffa er och prata om Källkritik eller Medie- och Informationskunnighet (MIK), Kontakta Maria Granqvist om detta verkar intressant!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *