Halloween och Allhelgonahelgen

  • 26 oktober 2016 15:26
  • Publicerat av: Maria Granqvist

Helgen Halloween verkar ha kommit till Sverige för att stanna, trots att det inte är en svensk tradition. Men så är det ju med många av våra traditioner att de ursprungligen kommer från något annat land.

Hos oss på medienavet hittar du program som kan hjälpa till att förklara skillnaden mellan halloween och Allhelgonahelgen.

I Evas funkarprogram, avsnitt 9 berättar Eva om helgen med Halloween på fredag, Alla helgons dag på lördag och alla döda själars dag på söndag. Hon berättar om historien och bakgrunden till allt detta.

Vill du visa lite av hur halloween kan gå till i en Amerikansk familj kan du titta på serien Världens fest och avsnittet halloween, bus eller godis: Vi får följa med familjen Waaler i Huddinge under några hektiska dagar då pumpor skördas, huset kläs in med spindelväv, spökkostymer provas och kakor bakas inför spökfesten. Huvudpersoner är Richard och hans tre syskon. Även i Richards klass ordnas det Halloweenfest. Ett viktigt inslag för barnen under Halloween är att klä ut sig, knacka på dörrar och säga ”bus eller godis”.

I radioprogrammet stjärnstopp kan du lyssna på legenden om pumpagubben Jack-o’-lantern. Han är dömd till att ständigt vandra på jorden då han inte släpps in i varken himlen eller helvetet. För att lysa sin väg genom mörkret om natten bär han ett glödande kol i ett stycke urgröpt kålrot. Vi hör legenden bakom de traditionella pumpalyktorna som blivit tradition på Halloween.

Här hittade jag ett blogginlägg i en blogg om våra högtider av Mikael Axelsson som i alla fall ser källkritiskt riktigt ut. Jag har inte själv läst avhandlingen som inlägget hänvisar till så säker kan jag ju inte vara… Men intressant att allahelgonadagen kan härledas så långt tillbaka som till 700 – talet.

På sin webbplats beskriver Svenska kyrkan vad Allhelgonahelgen är för något  och lite mer fakta hittar du på nordiska muséets webbplats. 

Vill du få mera information om halloween hittar du information i dessa artiklar:

Samma bloggare, Mattias Axelsson har även skrivit om Halloween i det här inlägget och Nordiska muséet har information om på sin webbsida om samma högtid.

Så nu har vi lite kunskap kring dessa dagar i slutet av oktober och början av november. Det fina fotot till detta inlägg är tagen av Fredrik Wall.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *