Har du upptäckt mängden dokumentärer hos UR?

  • 22 april 2016 15:20
  • Publicerat av: Maria Granqvist

Du har möjlighet att se allt UR´s material hos oss på Medienavet och här finns vissa filmer som inte finns i UR´s öppna kanaler. Vissa program ligger också mycket längre hos oss än de gör på URplay och URskola. Men ibland finns det ett mervärde att besöka dessa sidor. På sidan URskola hittar du inspiration och klipp som inte finns hos oss och på UR play finns möjligheten till vissa filtreringar som inte vi har i våra sökmotorer. Till exempel finns kategorin Dokumentärer.  På medienavet går att filtrera på målgruppen Vuxenövergripande och då visas mest dokumentärer och då hittar du som sagt sådana som inte längre ligger ute på URPlay eller URskola. Det bästa är nog att kombinera dessa sidor utifrån vad du söker efter.

Är du intresserad av allmänbildning och faktafilmer och vill ha lite mer utmaningar än de mer lätta program vi ser på TV ibland är dokumentärer via Medienavet eller Play-kanaler perfekt. Du kan välja ämne du är intresserad av och titta när du har tid och möjlighet. Många dokumentärer passar också in i undervisningen och kan användas med äldre elever. En av dessa filmer är ”Sockerfilmen”.

Innehållet i den här filmen är viktigt för oss alla men kopplar också till innehållet i flera gymnasiekursers centrala innehåll inom idrott och hälsa, naturkunskap och biologi. Till filmen finns även en lärarhandledning som ger tips på hur du kan arbete med filmen i undervisningen.

I Sockerfilmen är det en normal kille Damon Gameau från Australien som, sedan han träffade sin fru, äter väldigt nyttigt och har valt att inte äta socker. Som ett experiment ska han få i sig 40 teskedar socker per dag i 60 dagar. Inte genom att äta rent socker eller godis och kakor utan mat som vi vanligtvis äter varje dag som yoghurt, juice, flingor, färdiga såser etc. Det som händer med denne man under den tiden är ganska skrämmande.

Naturligtvis skall vi granska denna film källkritiskt och det är här det blir riktigt intressant tycker jag. Hittade detta blogginlägg om filmen av Jacob Gudiol. Han slår hål på flera av uttalandena i filmen och är kritisk till det mesta. Däremot är han överrens med filmen om att mycket socker är skadligt för människan. Frågan hur man vinklar en dokumentär och om man kan lita på vad som sägs i en dokumentär blir väldigt aktuella när vi läser blogginlägget och ser dokumentären. Är det etiskt OK att frisera siffror så att det ska bli bättre TV? En spelfilm som spinner vidare på detta är Nightcrawler som finns om strömmande film hos oss.  Sockerfilmen blir också ett bra underlag till att diskutera kost och vad som är nyttig mat. I det kan vi också diskutera att vi är olika och att äta till exempel LCHF passar en person medan en annan person äter efter tallriksmodellen och det fungerar utmärkt. Programmet  är också ett bra underlag för att diskutera forskning och om man alltid kan lita på vad forskning säger. Du kan säkert hitta fler uppslag på hur det går att jobba med filmen. Jag tycker det är viktigt att göra oss uppmärksamma på vad vi stoppar i oss och lyfta allt dolt socker som finns i mat i dag tycker jag är viktigt utan allt för många pekpinnar. För som svensk så gillar jag uttrycket lagom är bäst: inga extrema dieter men att tänka sig för vad vi stoppar i våra kroppar och ur vi ska äta för att må bra.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *