Internationella skolbiblioteksdagen

  • 27 oktober 2017 07:00
  • Publicerat av: Redaktionen

Idag fredag 27 oktober är det Internationella skolbiblioteksdagen. Fira genom att låna en boklåda från oss på Medioteket. Vi har tagit fram fem tips för olika åldrar.

Hela utbudet av boklådor hittar du på Medienavet-Låna en låda

 

Läsålder 0-6 år

Lennart Hellsing: temalåda
Syftet med denna låda är att ge möjlighet att se film och läsa böcker om Lennart Hellsing. Lådan kan användas i förskola och skola i olika temaarbeten eller i arbetet med rim,  ramsor och sånger.

I lådan finns böckerna: Annabell Olsson, Krakel Spektakel köper en klubba, Nyfiken i en strut, Visor och ramsor i Hellsingland. Dessutom innehåller lådan även en DVD film om Krakel Spektakel.

Boka temalådan Lennart Hellsing

 

Läsålder 6-9 år

Hej Ruby
Ruby hittar ett vykort från pappa. Han skriver att han gömt fem glittrande ädelstenar som hon ska leta efter. Snart ger hon sig iväg till en värld där det finns dolda mönster, problem som ska övervinnas och koder som behöver tolkas. Den här boken vill lära barn att förstå den värld som vi delar med datorer. Med Hej Ruby har Linda Liukas skapat en introduktion till den digitala världens tänkande och begrepp. Att fler lär sig programmeringens ABC blir allt viktigare.

Boka Hej Ruby

 

Läsålder 9-12 år

Loranga, seriealbum
Barbro Lindgrens ”Loranga Masarin och Dartanjang” har kallats världens roligaste bok och kommer här i ny livfull tolkning i en färgsprakande tecknad serieform av Sara Olausson.

Loranga är en ovanlig pappa, som alltid vill tävla och till varje pris vinna över sin stackars son Masarin. Hans tillvaro är väldigt behaglig, eftersom han inte kan tänka sig att arbeta och förstöra sina bästa år, utan vill bara gör sånt som han tycker är kul.

Boka Loranga, seriealbum

 

 

Läsålder 12-15 år

Om detta talar man endast med kaniner
Om detta talar man endast med kaniner är en poetisk bok där Anna Höglund kombinerar kollageteknik, fotografi och måleri för att skildra känslan av att vara annorlunda, men samtidigt sträva efter större gemenskap. Om detta talar man endast med kaniner vänder sig till ungdomar och vuxna. ” en alldeles storartad bilderbok på flera sätt. Det är bilderbok på sin yppersta höjd, som språk- och bildpoesi, som konst.

Boka Om detta talar man endast med kaniner

 

 

Läsålder 15+

Ingen normal står i regnet och sjunger
Varför finns det inga kvinnliga trubadurer? Varför är det alltid Ella som ska skriva när det är grupparbete? Varför förväntas tjejer vara på ett sätt och killar på ett annat, och hur gör en egentligen för att vara tvärtom? Och om kärleken är som ett elstängsel och elstängslet redan är ihop med någon och någon är ens bästa vän i hela världen. Hur gör en då?

Boka Ingen normal står i regnet och sjunger

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *