Internetdagarna 2017

  • 22 november 2017 09:27
  • Publicerat av: Maria Granqvist

Internetdagarna har just gått av stapeln och meningen var att jag, Maria på Medioteket, skulle vara närvarande på dessa dagar. Men på grund av en trist förkylning fick jag vackert stanna hemma. Internetstiftelsen i Sverige, som anordnar dessa dagar, är dock väldigt generösa och sänder det mesta som händer under dessa dagar live. Så jag har suttit hemma i “sjuk-soffan” och tagit del av föreläsningar så mycket jag har orkat ändå. Allt material finns kvar på youtube om du skulle vilja spana in några av föreläsningarna så finns chansen kvar. På Internetstiftelsens Youtube-sida hittar du en skattkista av föreläsningar. 

Den föreläsning som stannat kvar hos mig och som träffade mig mitt i magen var Peter Dahlgrens föreläsning Filterbubblor och faktaresistens.

Jag föreläser ofta om Medie-och Informationskunnighet och källkritik och begreppet Filterbubbla har jag använt mig av flitigt. Men nu får jag nog tänka om. Visst det är fortfarande så att du och jag  får olika sökresultat när vi googlar utifrån vår sökhistorik och vad Googles algoritmer tror att vi är ute efter. Men att jag som människa skulle ändra mina åsikter om jag bara fick del av en mer nyanserad värld och en mindre personanpassad verklighet stämmer inte, visar forskning. Vi hoppas att vi människor ska fungera så här:

Att om vi resonerar och drar logiska slutsatser utifrån den information vi möter. Men tyvärr visar det sig att vi hellre gör så här:


Vi bildar oss en uppfattning genom intuition och sedan söker vi fakta som bekräftar det och letar fel i allt som motsätter sig det vi tror. Ja, nu borde jag ju ha lärt mig läxan och måste naturligtvis källkritiskt titta på detta också och inte bara köpa det rakt av som jag gjorde med Filterbubblan. Men om jag tittar till mig själv och till min omgivning så stämmer det allt för väl att vi resonerar så här. Rent privat ser jag ofta att jag förkastar sådant som motsätter sig det jag tror och kör på med det jag vill tro ska vara sant. Bilderna ovan är från Peter Dahlgrens föreläsning.

Så det finns goda nyheter:  Vi lever inte i de stängda rum jag tänkte mig på nätet. Vi möts även av motsägande information och kan få en vidare världsbild. Men… vi förkastar också motsägande information i större utsträckning utifrån vår intuition än utifrån logiska slutsatser och resonemang.

Vid något tillfälle, som jag inte är säker är med på film, säger Peter att de extrema åsikterna är svåra att komma åt. Att förändra synsättet på extremister är inte lätt. Men å andra sidan är de egentligen ganska få. Satsa hellre på den stora massan, de som inte har en bestämd uppfattning i frågan och som är påverkbara. Där kan vi verkligen göra skillnad. Ett riktigt bra läge för oss som lärare. För de flesta i våra klassrum är ju påverkbara och har förtroende för oss som lärare så vi kan göra skillnad. Min undervisning kan hjälpa unga människor att få en bra värdegrund och ställa deras intuition att leta efter nyheter som bekräftar allas lika värde, tolerans för varandra och medmänsklighet.

Ett sätt att kunna påverka i klassrummet är att hitta ett område där det finns olika åsikter i klassen och låta de två sidorna få förbereda sig och hitta argument för sin åsikt och sedan debattera och argumentera mot varandra. Perfekt med koppling till läroplanen och de förmågor vi ska jobba med. Men det gäller att åtminstone börja med ett ämne som inte är alltför kontroversiellt och att de båda sidorna är någorlunda jämbördiga. Annars kanske det slår över åt fel håll och får fel konsekvenser.

Så fortsättningsvis kommer jag nog inte att prata om filterbubblor i mina föreläsningar kring MIK och källkritik men algoritmerna måste vi prata om och vad de får för konsekvenser. Vill du boka mig att komma och föreläsa för er så skicka ett mail till mediotek@sundsvall.se .  Om du jobbar inom Sundsvalls kommuns skolor så finns den möjligheten alldeles gratis. När det gäller övriga kommuner som har tjänsten Medienavet så finns möjligheten att ha en webbsänd föreläsning. Vi är tyvärr för få för att kunna lägga tid på långa resor just nu.  Vad det gäller friskolor i Sundsvall så går det bra att boka men det är något vi tar betalt för.

Maria på Medioteket

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *