Läs, läs, läs!

  • 31 augusti 2017 11:20
  • Publicerat av: Maria Granqvist

Fredag 8 september är det internationella läskunnighetsdagen. Ett ypperligt tillfälle att lyfta läsningen lite extra! Här kommer lite tips på både lärarfortbildning och aktiviteter att göra i klassrummet.

Ni har väl inte missat att för elever med behov av stöd i sin läsning finns Legimus som du kan få genom ditt lokala bibliotek där de flesta böcker finns som ljudböcker och Inläsningstjänst där bl. a.Sundsvalls kommun har kommunlicens, vilket innebär att ALLA elever får ta del av deras material oavsett läsförmåga. Vill du veta mer om detta kontakta Skoldatateket.

Du som jobbar i Sundsvalls kommun har förmånen att kunna låna en klassuppsättning böcker från oss. Det finns både läs-en- film-lådor med både böcker och film och rena boklådor som vi lånar ut i samarbete med projektet kring Skolbibliotek. Du hittar alla titlar i menyn på Medienavet under rubriken ”Låna en låda”. Där hittar du även annat material du kan låna från oss. 

Vill eller kan du inte låna en låda har vi en hel del annat material för att stimulera läsning. Vi har delat in dem lite i åldersgrupper men vad som passar för vilken grupp elever avgör du som pedagog.

Förskola och förskoleklass.
Ni har väl inte missat fantastiska Läs med sagor. En klassiker i all sin enkelhet. Tio animerade sagor med text som man kan läsa samtidigt som man lyssnar och tittar. Vi får bland annat stifta bekantskap med Halvan, Gittan, Benny och Lill-Zlatan. Programmen är tänkta som hjälp för barn som gör sina första försök att läsa och känna igen bokstäverna.

Småsagor är sagor inlästa på flera olika språk. I vår låda Språkutveckling med sagor. har vi samlat länkarna till alla sagorna digitalt så att du hittar vilka språk serien finns och vilka böcker som ingår. Böckerna i lådan är på svenska men titlarna finns inlästa på flera olika språk och dem kan du ta del av helt digitalt och det är kända böcker som du kanske har i ditt bibliotek eller kan låna. Perfekt för barn med annat modermål än svenska att först få lyssna på sagan på sitt eget språk och sedan på svenska.

 

Radiosagor
Varför inte lyssna på första avsnittet av en radiosaga för att locka till att läsa fortsättningen eller på annat sätt jobba vidare med boken. Här kommer tips på en hel del böcker som finns inlästa hos UR:

F-3
I Magiska biblioteket kan elevers nyfikenhet väckas på böcker. En radiosaga där det tipsas om bra böcker.  
En dag hittar Jakob och Emma till ett magiskt bibliotek där de möter märkliga karaktärer. Där finns den vresige vaktmästaren Mauritzon och hans medhjälpare Bokormen som är en blandning av orm och flygande drake. Där finns även bibliotekarien som kämpar mot onda krafter som vill lägga ner biblioteket och den mystiska bokläsningsapparaten som introducerar bra böcker.

Här vill inte hundar bo
Radiosaga i 20 delar. Året är 1974 och sexåriga Maria bor i ett miljonprogramhus i en förort till Stockholm. Hon längtar efter en hund, men får ingen. När Maria får veta att hennes föräldrar ska skiljas blir hon ledsen och arg. Hon tänker att om hon bara fick en hund skulle allt bli bättre. Johan Hallberg läser Anna Ehrings roman.

Tulpanlökar till middag
Det här är berättelsen om Rita som var barn i Holland år 1940. Andra världskriget hade just börjat och ganska snart tog tyskarna Holland. Rita var fyra år då och allting i hennes liv ändrades. Anna Lyons läser Rita Törnqvists bok som bygger på Ritas eget liv. Vi får följa med ända tills det blev fred igen och Rita var nio år.

Snöret fågeln och jag 
Det här är berättelsen om Selma som har en fågel som pickar inuti henne. Den säger att hon är dålig och konstig. Det är därför hon inte har en bästis. Men nu är det sommar och Selma är på landet hos mormor och morfar och där spelar inte det så stor roll. En dag träffar Selma en flicka med keps som ser cool ut. Det är Snöret. Berättelsen om Selma handlar om att förstå sitt eget värde och om annat som hör livet till. Shima Niavarani läser Ellen Karlssons barnbok. Musik: Thomas Carleberg och Emil Nilsson. Regi: Emilia Traneborn.

4-6
För år 4-6 finns få böcker inlästa och här får vi lägga in önskemål om fler inläsningar. Det vi hittade var Barnradions bokpris 2016 en serie som kan ge tips till läsare mellan 9-13 år. Unga läsare utser vinnare av Barnradions bokpris 2016.I barnradions bokpris får vi höra elever från årskurs 5 på Årstaskolan i Stockholm diskuterar de fem nominerade böckerna med Manuel Cubas. 

7-9 och gymnasiet

För äldre elever hittade vi två böcker inlästa för uppläsning.
Husbonden av Mats Wahl 

Petter Gotberg som bodde på Gotska Sandön i örjan av 1800-talet påstås ha varit östersjöns siste sjörövare. Legenderna om honom har inspirerat många författare – bland annat Mats Wahl.

Möss och Människor av John Steinbeck
John Steinbeck fick nobelpriset i litteratur 1962, men redan 1937 skrev han den korta berättelsen om de båda lantarbetarna Lennie och George. Handlingen tilldrar sig ute på vägarna och fälten nära Salinasfloden i Kalifornien. Lennie är en urstark och snäll arbetare, men han har inte mycket till förstånd. Berättelsen är en tragedi om vänskapen och dess villkor och om den enkla själens svårigheter att möta en för honom krånglig värld. Uppläsare: Ingvar Hirdwall.

Tema troll
För er som lyssnade på radio i slutet av 80-talet kommer ni ihåg: ”God morgon tårna, god morgon knäna, god morgon magen och God morgon Trollet!” Trollet med gula kepsen var radions julkalender 1988. Senare gjordes 10 uppföljningsprogram som Sveriges radio har sänt nu i augusti.  Varför inte lyssna på radiosagan och inspireras till att läsa andra berättelser om Troll. Kanske blir det ett helt litet tema om troll…

  • I URs serie Mytologen finns ett avsnitt om Troll bland andra mystiska väsen.
  • Eller låna en låda Om Folktro och väsen med olika böcker inom ämnet.

Nu har eleverna mycket input om troll och kanske själva vill skriva böcker och göra projekt kring troll.

Lärarfortbildning

Behöver du som lärare lite inspiration kring hur du kan jobba i ditt klassrum finns flera program om läsning som lärarfortbildning. Här tipsar vi om två olika.

Barn av sitt språk: Hela skolan läser
På Rannebergsskolan i Angered har man läskunnigheten i fokus i all undervisning. Här får skönlitteraturen vara vägen till kunskap. Ett program som väcker många intressanta funderingar och reflektioner om skönlitteraturens möjligheter.

Strategier för läsförståelse
En serie om att arbeta med läsförståelsestrategier. Vi följer hur en årskurs 3 och en årskurs 5 arbetar med strategierna i olika ämnen. Både elever och lärare delar med sig av sina tankar. I sista avsnittet testar Råby förskola hur de skulle kunna använda sig av strategierna i när de läser högt för barnen. Serien inleds med ett introducerande avsnitt där bland andra forskarna Barbro Westlund och Catharina Tjernberg uttalar sig. Som komplement till serien föreslår vi att du som pedagog fördjupar dig ytterligare i den teoretiska bakgrunden till strategierna.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *