Näthat

  • 8 juni 2017 13:19
  • Publicerat av: Maria Granqvist

Det är så lätt idag att skriva ut sin ilska och aggression på nätet. Att publicera på sociala medier går blixtsnabbt och det är lätt att reptilhjärnan slår till och så skrivs det öppet tankar och åsikter som aldrig skulle ha kommit längre än till tankar. Alla som varit unga och rannsakar sig själv vet att tonårstiden innebär mycket åsikter om andra, vi jämförde oss med andra och var snabba att döma. Det hör på något sätt till mognadsprocessen. Vi som hade tur hade kloka vuxna och vänner att diskutera med omkring oss som hjälpte oss navigera och vi mognade och insåg att vi nog inte ska vara så snabba att döma och att det är OK.Både att jag inte är helt perfekt och att alla andra inte heller är det.

Nu är det vår tur att vara de kloka vuxna som hjälper våra unga att navigera. Det innebär att vi måste hänga med och sätta oss in i hur verkligheten ser ut för våra unga. Den verkligheten levs väldigt mycket online idag. Men vi vet att det inte alltid är så lätt att bli inbjuden till den världen och även om vi har någons förtroende och har egna konton i sociala medier kan vi behöva få spana in i ungdomars värld. Var lyhörd och visa intresse för de ungdomar du har omkring dig, utan att pressa och vara “för på” så får vi ofta förtroenden och funderingar. Men ibland kan vi behöva lite hjälp på vägen.Vill du ha mera råd kring hur du ska agera finns dessa 8 tips hos surfa lugnt som du även kan dela ut till föräldrar i klassen. Tipsen finns även på flera andra språk.

Ett sätt för att diskutera i klassrummet är att titta på film och sedan diskutera. Då går det att diskutera i helklass utan att det blir för personligt och ungdomarna behöver inte lyfta sina egna exempel utan alla kan diskutera utifrån rollfigurerna i filmen. När det gäller just makten i sociala medier och hur lätt det är att det spårar ur har vi serien #Hashtag hos oss på Medienavet. Det är en serie i åtta delar som inspirerats av Instagramupploppen i Göteborg 2012. Någon skapade ”Gbgsorroz” på Instagram och hängde ut tjejer som horor. Länkar till tidningsartiklar om händelsen hittar du bland annat på Dagens Nyheter och Metro. Mer info hittar du genom att googla händelsen. Den händelsen slutade med upplopp av ungdomar och domar för förtal. Serien ger ett bra underlag för att diskutera vad som kan hända om det spårar ur på nätet och vad man skriver och inte skriver till varandra eller på andra sätt.

När vår Mediepedagog Maria är ute och träffar elever eller pedagoger och pratar om hur vi är mot varandra på nätet brukar hon ta upp några frågor att ställa till sig själv innan vi publicerar något på nätet.

  • Skulle jag kunna säga detta till personen ansikte mot ansikte?
  • Skulle det vara OK att mina föräldrar, min farmor, min lärare hörde vad jag sa? Skulle jag stå för det jag vill säga då också?
  • Skulle jag vilja bli utsatt för detta själv?
  • Vad kan det här få för konsekvenser?
  • Vad händer om personen ger tillbaka?
  • Är det en konflikt? Prata alltid direkt med personer så att det inte blir missförstånd. Ha någon du litar på (en vuxen eller en neutral person) med som medlare om det känns svårt att prata själv.

Listan kan naturligtvis göras lång och bör anpassas för varje enskild händelse, men att tänka efter och reflektera är ju alltid bra. En annan serie som fungerar bra att använda är den norska serien Skam, även om denna säsong inte är lika uppmärksammad och har lika många tittare som föregående. Men i säsong 4,  som handlar om Sana, startar hon själv ett hat-konto och det får konsekvenser som hon inte alls tänkt sig. I delar av avsnitt 7 finns mycket att diskutera!  Även om det är skådespelare så känns avsnittet väldigt trovärdigt och visar båda sidor av hur hat-konton kan uppstå och att vi kanske inte alltid ser hela bilden. För det är ju oftast så att det ligger en orsak bakom varför någon startar något sådant här.

Det är ju också viktigt att vi som vuxna inte fördömer livet på nätet. För att tro att våra ungdomar skulle koppla ner och sluta vara online är inte sannolikt. Det är nog hellre så att de kopplar bort oss som vuxna som personer som inte har koll på läget istället. Så vi måste också lyfta de positiva delarna med att vara online och se vilka möjligheter nätet och sociala medier ger oss.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *