Ny film ”Sluta tafsa”

  • 8 november 2017 11:40
  • Publicerat av: Maria Granqvist

Vi har köpt in en ny film till oss på Medienavet, en viktig film när det gäller att diskutera området sexuella trakasserier som är så aktuellt i och med kampanjen #metoo.

Filmen heter “Sluta tafsa” och ni hittar den naturligtvis på medienavet. Men det är en film som vi i första  läget när denna film kom ut så valde vi bort eftersom vi var väldigt tveksamma till den.  Vi fick också ett upprört mail från en person som jobbar med genusfrågor som tyckte att filmen kunde göra mer skada än nytta. Vilket stärkte oss i vårt beslut att inte köpa in filmen. Jag skulle vilja förklara lite varför vi inte köpte in filmen tidigare och något som man kan vara medveten om när man visar filmen.

Varför vi inte valde att köpa in filmen är på grund av två av de historier som tjejerna i filmen berättar. Den ena tjejen var så full så att hon somnade och blev tafsad på och den andra gick iväg på en provfilmning med en mystisk snubbe…  Vid det här tillfället så såg vi en stor risk att många skulle avfärda filmen som ”Tja, tjejerna fick ju skylla sig själva när det gör sådär” och hellre skuldbelägga tjejer. Du vet: se till att inte klä er för utmanande, gå alltid två och två, drick inte för mycket etc. Som tjej ska jag ju kunna bära vilka kläder jag vill utan att bli utsatt för sexuella trakasserier och i det läget som var i samhället då filmen kom ut så var vi inte säkra på att filmen skulle tas emot på det sättet.

I och med kampanjen #metoo så har medvetenheten och kunskapen om detta höjts och vi skuldbelägger inte tjejer riktigt lika ofta, även om det fortfarande förekommer. Men det är oerhört viktigt att lyfta detta med eleverna. Det är ingen tjejs fel om någon tar på henne på ett olämpligt sätt oavsett hur hon är klädd eller hur mycket hon har druckit. Ett bra sätt att visa detta är att göra en tankevända. Saker som vi gärna säger till tjejer, hur uppfattas det om vi säger samma sak till killar? Siten Lajkat har ett inlägg om hur killar ska undvika att bli sexuellt trakasserade som du kan använda i klassrummet men både bilder och text.  och nedan en lista från Ung vänster för killar på festival… ett exempel på hur vi ger förmaningar till tjejer som vi aldrig skulle ge till killar. Det finns många, många fler. Vi kommer att fortsätta att uppmärksamma kampanjen #metoo och hur vi kan jobba i klassrummet för att minska de sexuella trakasserierna. Så håll utkik efter fler blogginlägg!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *