Programmera med oss!

  • 24 maj 2017 09:15
  • Publicerat av: Maria Granqvist

Programmering är på väg in i våra kursplaner och vi på Mediotek Sundsvall vill kunna erbjuda dig som pedagog material kring detta för att det ska gå lättare att komma igång. Så här kommer ett blogginlägg där vi listar alla våra resurser kring programmering och som visar på hur du enkelt kan börja tillsammans med dina elever.

Vi har i ett tidigare inlägg lyft de ändringar i LGR11 som kommer att träda i kraft under 2018 och vill du läsa mer om detta.  Klart är i alla fall att programmering kommer att vara ett viktigt inslag i våra klassrum eftersom det är lika viktigt att förstå den digitala världen vi lever i idag som att förstå fysik och biologi.

Utbildningsradion har gjort en satsning kring detta med programmering och har du inte tagit del av serien Programmera mera rekommenderar vi den varmt. Till serien finns även lektionstips  och en lärarhandledning som är ett jättebra komplement.  Ännu en säsong av Programmera mera har precis spelats in och de avsnitten fokuserar på varför vi ska jobba med programmering och kommer någon gång under nästa läsår.

Vill du ha mera lärarfortbildning inom området programmering rekommenderar vi Lärlabbet och avsnitten kring datalogiskt tänkande. Du hittar information om de programmen i ett tidigare blogginlägg men du behöver inte vara en fullärd programmerare för att börja jobba med detta i klassrummet. Skaffa dig en överblick, och fundera över vilka mål i läroplanen ni kan jobba mot, lägg en struktur på hur du tänker och lär dig tillsammans med dina elever. Vi tror att ni kommer upptäcka att programmering kan bidra till ökat lärande, större motivation och att ni har roligt tillsammans i klassrummet.

När du kommit igång med det datalogiska tänkandet och till exempel har låtit eleverna programmera varandra analogt i klassrummet kanske du vill jobba vidare med detta. Då kan du låna olika lådor med material och lite olika robotar i från oss på Medienavet.

Är det första gången du jobbar med programmering i din klass är Blue-bots en bra början. Vår låda heter Blue-bot programmering och innehåller förutom 3 robotar några mattor till och böcker kring programmering. Men roligast tycker eleverna det är att få rita mattor själva och det krävs en hel del matematiskt tänk för att rita dem så det är en bra uppgift. Dessa lådor är väldigt populära så var ute i god tid när du bokar dem! En bra aktivitet i matematik  för yngre elever hittat du hos Pedagog Västerbotten om du vill ha tips. 

Vill du jobba mer med datalogiskt tänkande och få eleverna att förstå hur de ska tänka när de programmerar, se hur mycket problemlösning det är i programmering och förstå hur till exempel en algoritm fungerar har vi flera olika klassuppsättningar böcker som kan hjälpa er med det.

Hej Ruby passar för de yngre eleverna och kan även användas som en högläsningsbok. Den här boken vill lära barn att förstå den värld som vi delar med datorer. Med ”Hej Ruby ”har Linda Liukas skapat en introduktion till den digitala världens tänkande och begrepp. Att fler lär sig programmeringens ABC blir allt viktigare. Resultatet är en lekfull bok om hur man löser problem – en bok att återkomma till många gånger.

För del lite äldre (10-12 år)  har vi också två serieböcker om Curly Bracket av Johan Wendt. Den första boken Curly Bracket och den gömda koden, utspelar sig i en dystopisk värld. Det är också en faktabok där läsaren introduceras till principer och övningar inom datalogiskt tänkande, ett tankesätt som är grunden för att lära sig programmera och som idag anses lika viktigt som att kunna läsa, skriva och räkna. De utmaningar och problem som Curly och Pascal lyckas lösa finns förklarade i en faktadel om datalogiskt tänkande i slutet av boken. I fortsättningen Curly Bracket, Corpuratus hemlighet får vi vi fortsätta vara med i den spännande historien och lösa fler problem och lära oss tänka datalogiskt.

Vill du gå vidare och kanske blockprogrammera i Scratch är Makey Makey  ett material som är roligt att använda istället för ett vanligt tangentbord. Eleverna kan få göra egna spel och styra med hjälp av sina kompisar, bananer etc. Makey Makey lånar du så klart från oss. Vill du se mer förslag på vad du kan använda Makey Makey till hittar du det på deras hemsida. Det är också prefekt att använda när du undersöker vad som leder ström och inte.

När dina elever kan blockprogrammera,  eller vill börja lära sig det, så kan du även låna våra robotar Dash och Dot.  Det krävs betydligt mer avancerad programmering än Blue botarna för att använda dem och blockprogrammeringen är på engelska. Det hindrar oftast inte eleverna men är något som du bör vara medveten om. Dash och Dot kan du programmera till mycket och det är egentligen bara din eller elevernas fantasi som sätter stopp.


Vill du ha lektionsförslag mm.  Till alla dessa lådor så hittar du det på HOSpedagogens blogg. HOS är företaget Hands on Sience som säljer läromedel, främst inom området NO och har mycket material kring detta med programmering.

 

Nu under våren jobbar vi också med att färdigställa lådor med roboten Sphero Sprk + och de kommer att vara bokningsbara i höst så håll utkik.

Till sista vill vi bara berätta att vi även kommer att erbjuda ett nätverk kring programmering under hösten 2017 för alla pedagoger inom grundskolan här i Sundsvall. I den gruppen tänker vi oss att vi ska stötta och hjälpa varandra kring detta med programmering och kanske också titta på någon form av progression. Vad är lämpligt att jobba med i förskoleklass, i år 4, år 8 etc. Maria Granqvist, vår mediepedagog, kommer att hålla i nätverket och även prata lite kring varför det är så viktigt att jobba med programmering och visa på hur programmering kan användas för att jobba mot målen i läroplanen. Är du intresserad av detta så håll utkik på medienavet kommer inbjudan att dyka upp där i början av hösten.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *