Spegelvänd

  • 9 maj 2017 15:00
  • Publicerat av: Maria Granqvist

Vi har fått möjlighet att ta del av några elevers utvärderingar av serie Spegelvänd från Utbildningsradion.

Serien Spegelvänd handlar om Li som tillbringar midsommar i mormors sommarstuga. På vinden hittar hon en magisk spegel och får kontakt med en annan, okänd värld. Samtidigt startar ett forskningsexperiment som på allvar hotar världens existens.

Spegelvänd är ett äventyr där matematik i många former krävs för att återfå balansen i tillvaron och är en dramaserie för årskurs 5 med matematik och problemlösning. Till serien finn även en lärarhandledning.

Eleverna i årskurs 5 på Lucksta skola har använt serien under läsåret och i sina utvärderingar skriver de så här:

”Att se på spegelvänd har varit roligt, spännande intressant och lärorikt. Jag har lärt mig väldigt mycket matematiska begrepp. Och vill gärna se på något liknande.”

”Spegelvänd är en riktigt bra film och den är lärorik.
Jag tyckte också att den var spännande och intressant.
Men lite läskig enligt mig. Det vart så att varje avsnitt slutade spännande så man ville bara se mer och mer.
Jag önskar att det finns en till säsong. För då skulle jag direkt se på hela den säsongen.”

”Jag tycker att spegelvänd har varit både rolig och en spännande serie och jag har lärt mig saker som jag inte visste förut som att räkna med den där trä saken som jag inte minns namnet på och vad ett maskhål är och att bokstäver egentligen består av massa 1or och 0or.”

”Det har varit roligt att se på spegelvänd. En serie som innehåller matematiska uträkningar. Vi har också lärt oss hur man använder en miniräknare med kulor. och hur man räknar ut avståndet till någonting.”

”Programmet Spegelvänd tycker jag var bra för att det var en spännande handling och att det samtidigt innehöll matte, som jag tycker är ett roligt ämne i skolan. Det var roligt att testa ett nytt sätt att jobba med matte. Spegelvänd innehöll många svåra matteproblem enligt mig och det var både svårt och roligt att försöka lösa dom, och att få lära sig nya sätt att räkna matte på. Jag tror också att det var många som inte gillar matte så mycket som tyckte det blev lite roligare med Spegelvänd. Jag kommer inte på något dåligt med Spegelvänd, det enda som kanske var lite dålig var att några redan hade sett Spegelvänd och visste vad som skulle hända så det kanske inte var så roligt för dom.Som en sammanfattning av det hela, tycker jag att Spegelvänd var ett roligt sätt att lära sig matte på och jag rekommenderar det till andra klasser.”

”Det har varit roligt och vi har lärt oss mycket av att se programmen och jag har nästan lärt mig mer än i ‘vanliga fall’ Så jag ger denna metod 4,9/5 för att alla vill oftast vara med och kolla när man kan. Det har varit mycket kul att vi har fått provat denna metod så jag vill gärna ha något nytt att kolla på.  Det jag gillar mest med denna teknik är att den är rolig.”

”Jag tyckte det har varit roligt att få titta på en film och sen diskutera i grupp och sen gå igenom det man har diskuterat i grupperna på tavlan. Jag tyckte det har varit roligt att få göra något nytt på matten eftersom vi brukar mest jobba i matteboken. Jag vill gärna titta på någon eller några filmer till på matten och diskutera som vi har gjort till Spegelvänd.  Jag önskar att det fanns mera avsnitt på filmen och jag skulle jättegärna vilja att det kommer en fortsättning på filmen.”

”Jag tyckte det var roligt att prova på något som vi inte brukar göra på matten. Och jag tycker det är roligt att kolla på film för då får man både kolla och svara på frågor och det är roligt. Det var roligt att man fick prata med dom i gruppen och inte bara tänka och göra själv. Filmen var jättespännande och det skulle vara roligt om vi kollade på film någon mer gång på matten. Så att det här inte var den första gången och den sista gången.”

Tack till Luckstas femmor  för att vi fick ta del av era utvärderingar och dela med oss av dem till andra. Hoppas att det leder till att fler femmor får chansen att jobba med serien i klassrummet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *