Val 2018

  • 10 augusti 2018 09:23
  • Publicerat av: Maria Granqvist

Det är dags för val i Sverige. Val till riksdag, till kommunfullmäktige och till landstinget. Vi har samlat på oss program och länkar som kan vara användbara i klassrummet.

De filmer som finns på Medienavet har vi samlat i en lista som vi döpt till Val 2018.

Men det finns ju även många resurser på nätet att använda sig av. Här är några:

Det svenska valsystemet.

Är en sida från våra länsstyrelser, migrationsverket och arbetsförmedlingen där vi får lära oss om hur det svenska valsystemet fungerar.

8 sidor är en tidning med lättlästa nyheter som har många artiklar att använda sig av nu inför valet. De har även gjort en särskild tidning de har gjort om valet 2018.

Där finns också sidan “Alla väljare” Om politik på lättare svenska.

Sveriges riksdag: demokrati i riksdagen Studiematerial från Sveriges riksdag om riksdag och demokrati. Finns både som text. i daisy-format och som mp3 filer.

Partitempen med Margaux Dietz

Bloggaren och youtubaren Margaux Dietz som även varit med i Let´s Dance intervjuar partiledarna.

Partiernas egna valfilmer
En spellista med de nio största partiernas egna valfilmer.

Valkompassen

Svara på ett antal viktiga frågor inom områden i politiken utifrån vad du har för åsikter och få reda på vilka partier som dina åsikter stämmer bäst överens med. Valkompassen är framtagen av TT Nyhetsbyrån tillsammans med Christer Isaksson och Tommy Möller. Isaksson är journalist och författare med politik som huvudintresse, Möller är professor i statsvetenskap vid Stockholms universitet. De har lång erfarenhet av att arbeta med valkompasser och har gjort sådana sedan 2002 års val.

Ekokammaren

Ekokammaren är ett ideellt samt politiskt och religiöst oberoende initiativ. Sidan har som syfte att synliggöra de ekokammare som kan skapas till följd av automatiskt individanpassade nyhetsflöden på sociala medier.

Allt innehåll hämtas automatiskt från respektive Facebook-nyhetsflöde när du laddar sidan. Nyhetskällorna är kategoriserade och indelade i kolumner utifrån politisk ideologi eller agenda och är fristående från varandra, dvs. två källor i samma kolumn har nödvändigtvis ingen koppling till varandra. Ekokammaren sparar inget text- eller bildinnehåll av de publicerade nyheterna. Ekokammaren representerar eller ansvarar ej för det publicerade innehållet i respektive nyhetsflöde och modererar ej dess innehåll.

Ekokammaren syftar inte till att ge en fullständig nyhetsbild av Sverige och omvärlden. Sidan presenterar endast publikt publicerade artiklar från utvalda källor på Facebook, och Ekokammaren uppmuntrar dig att fortsätta läsa såväl etablerade som utmanande, tryckta som digitala, nyhetskällor för att utveckla en mer nyanserad världsbild. Men glöm inte: läs alltid med ett källkritiskt tänkande – kraftigt vinklade och falska nyheter förekommer!

Faktiskt.se

Faktiskt är ett samarbete mellan några av Sveriges ledande mediehus där vi samlar faktakollade påståenden inom samhällsdebatten och det offentliga samtalet i Sverige. Här hittar du sant och falskt om aktuella händelser i mediabruset.

Sidan har fått kritik att inte alltid ha rätt i sina artiklar. Men det var i början av sidans existens. Men du bör alltid ha dina källkritiska glasögon på dig när du möter fakta på nätet!

Folk i rörelse (folkrörelsen) en lärresurs

Folk i rörelse är en webbplats där vi samlat arkivdokument från Sveriges föreningsarkiv. Urvalet är gjort med tanke på gymnasieskolan, men är givetvis öppet att använda för såväl allmänt intresserade som studiecirklar och andra lärandemiljöer.

Arkivmaterialet som tillgängliggörs på Folk i rörelse får användas inom skolan och för privat bruk. Som utgivare av Folk i rörelse står föreningsarkivens samorganisation Folkrörelsernas Arkivförbund (FA). Sidan togs ursprungligen fram inom det Nationella uppdraget i arkivpedagogik som tillsattes genom ett riksdagsbeslut 2006 och som samordnades av Skånes Arkivförbund under åren 2006 – 2008.

Valmyndigheten

Officiell sida från Valmyndigheten om regler och vilka har rösträtt  och mycket mera kring valet och hur det går till. 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *