Mind Maps

Popplet

Popplet är en webbaserad tjänst för att skapa tankekartor. I gratisversionen kan du ha upp till tio Popplets sparade åt gången. Om du tar bort en kan du alltså ska en ny. Använd Popplet tillsammans med dina elever, skapa tankekartor tillsammans, låt eleverna jobba med tankekartor för redovisning och mycket mer. Det går att spara ner en tankekarta som pdf-fil eller jpg-fil.

Popplet finns också som app till iPad, en gratisversion och en betalversion. Om du skaffar betalversionen kan du logga in och arbeta med en  Popplet som du har skapat i webbversionen.

Tips på vad du kan använda Popplet till

  • Brainstorming
  • Skapa listor/anteckningar.
  • Skapa tidslinjer.
  • Inför utvecklingssamtal, sammanställning av ämne och vad som ingår.
  • Använd för att sammanfatta, till exempel veckan som gått. Nyckelorden kan sedan vara grund för elevernas egen text om veckan.
  • Bjuda in fler att redigera i en Popplet.

Så här gör du för att skapa en Popplet.

Länk: Popplet

 

bubbl.us

Bubbl.us är mycket enkel att använda. Man klickar eller använder tangentbordsförkortningar i arbetet med att bygga sin tankekarta. Det blir ett liter roligare och snyggt resultat. Det går bra att gå tillbaka till sin tankekarta och förändra när man vill.  Gratisversionen tillåter tre sparade tankekartor samtidigt.

Det går att spara ner som bild, skriva ut och dela via länk, eller få en inbäddningskod.

Länk: bubbl.us
Exempel: En tankekarta från BETT2012

 

MindMeister

En annan webbtjänst för att skapa mindmaps är MindMeister. Du skapar ett konto, eller loggar in med ditt Google-konto. För att kunna dela som till exempel pdf-fil, bild, eller på annat sätt, måste du ha en betalversion. Men om du enbart ska arbeta digitalt fungerar gratisversionen bra.

Länk: MindMeister