Sidsjö skidlek

  • 9 februari 2016 10:18
  • Publicerat av: Redaktionen

Skidleken finns intill stora parkeringen vid Sidsjöbacken. Där, på ängarna som sluttar ner mot sjön, finns ett vidsträckt område som är preparerat och iordningställt för lekfull skidåkning. Naturskolan erbjuder låneskidor, pjäxor och stavar samt snöskor till skolelever som inte äger egna.

Området är uppdelat i olika delar:

  • I Sluttningen finns startramp, olika slalombanor, portar, tunnlar, velodromer, rails, hopp och terrängvågor i olika svårighetsgrad. Där finns också lekredskap, spadar, selar mm. att låna.
  • På ängarna finns olika långa preparerade Kompisspår. Det finns fyra olika slingor: Grön (mycket lätt), Blå (lätt), Röd (medelsvår) och Svart (svår). I Kompisspåren åker barnen tillsammans och väljer själva vilket/vilka spår samt hur långt de vill åka.
  • I området kring Sidsjön finns det ett flertal spår att åka på. Dessa preparerar kommunen med spårmaskin. Bland annat kan man åka på ett platt spår runt sjön som är 3.1 km långt. Det finns även olika anslutningsspår. Mot Nacksta, LV5, Fågelberget och Friluftscentrum Södra Berget via Blåkrysspåret
  • Vi kan även ge oss in i Skogstomtens och Vättefars ravin på upptäcktsfärd. Här lämnar många av våra vilda djur spår efter sig. Även skogens mer okända väsen trivs här. Kan du hitta Skogstomtens eller Vettefars lägerplats? Här finns även en nybyggd bäverhydda och björnide att studera.

Skidlekens pedagogik

Varje del i lekområdet tränar barnen, på ett lekfullt sätt, i ett visst moment i skidåkningen som balans, glid, svängar och att kunna stanna, ramla och resa sig själv. För de äldre och mer vana åkare finns det gott om utmanande banor och hopp för att kunna utmana sina färdigheter. Vi ledare visar barnen vad som finns att göra och hjälper sedan de barn som känner sig osäkra i sin skidåkning.

I området finns det dubbla grillar, vindskydd, bord, bänkar och ett dubbelt utedass. Vi har även skidor, pjäxor och stavar samt snöskor att låna ut. Ni vuxna som följer med barnen hjälper dem med utrustning, matsäck, toalettbesök etc. Vi tar hand om Skidleken. Det är givetvis mycket uppskattat av både barnen och oss om ni vuxna också åker skidor, men det är inte ett måste.

Barnen ska vara utrustade med pjäxor, längdskidor, stavar och vara klädda så att de kan vara ute hela dagen. Tänk på att klä barnen enligt lager på lager -principen. Se till att framför allt stavarna är märkta eftersom vi lägger ifrån oss dem ibland. Pulkor, madrasser snowboards hänvisar vi vänligt men bestämt till pulkabacken!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *