Övergripande

Canva

Canva är en webbtjänst där du kan skapa snygga grafiska omslagsbilder, det mesta är gratis och den finns även som app.

Du kan göra posters, inbjudningar, introduktionsmaterial till lektioner och allt som kan vara bra att förtydliga med bild. Det går att välja från färdigdesignat eller skapa nytt helt från start. När man är klar går det att ladda ner som bild .png eller pdf-fil.

Länk: Canva

 

ClassroomScreen

ClassroomScreen är en webbsida som är tänkt att fungera som en whiteboard som visas via projektorn. Den kräver ingen inloggning. Med hjälp av ClassroomScreen ges möjligheten att skapa struktur i klassrummet. Det finns flera olika möjligheter som till exempel:

 • Skapa textruta, där du kan skriva in lektionsplaneringar, dagen/veckan i sin helhet, instruktioner med mera.
 • Välja namn slumpvis.
 • Symboler för arbete, till exempel tyst eller arbeta tillsammans.
 • Ställa en timer eller visa klockan.
 • Generera QR-kod till en länk som man klistrar in.
 • Använda ett ritverktyg.

Denna ”Whiteboard” kan vara mycket bra att framme under en lektion för att eleverna enklare ska kunna fokusera på vad de ska göra. En nackdel idag är att det inte går att spara en sida, men det kanske är något som kommer.

Länk: ClassroomScreen
Se en instruktionsfilm

 

Doodle

Doodle är en gratistjänst för att boka möten. När flera personer ska komma överens om en tid är det många gånger en lite jobbig process. Därför är Doodle en bra och effektiv lösning. Det är en tjänst som inte kräver någon inloggning eller registrering och den är dessutom gratis. Du går till webbsidan, skriver in de datum som du kan och skickar sedan ett mail med länken till din mötesförfrågan till övriga deltagare.

När det är dags att boka utvecklingssamtal fungerar också Doodle mycket bra. Det går då också att göra en inställning som gör att man bara kan boka en tid och inte en tid som någon annan redan bokat.

Länk: Doodle

Lathund till att boka utvecklingssamatal i Doodle.

 

Slumpgenerator

Många gånger kan det vara bra att använda sig av en slumpgenerator, antingen för att slumpa fram grupper eller enskilda elever.

Denna webbtjänst ger dig möjlighet att slumpa olika grupper. Vilket kan vara bra om du till exempel vill att eleverna ska samarbeta med andra än de vanligtvis arbetar med. Du kan välja antalet elever i grupperna, och även välja att en gruppledare slumpas fram.

Länk: Webtools Groupie

 

Random Name Selector är en tjänst för att slumpa namn. Du skriver in namnen och om du vill kan du också välja att skapa en ordlista, då har du kvar listan med namn/ord till en annan gång. För att göra det måste du skaffa en inloggning. Det finns tre olika teman att välja ibland förutom standardtemat.

Länk: Random Name Selector

 

Pearltrees

Ett bra verktyg för att samla länkar på ett och samma ställe är webbtänsten Pearltrees. Fördelen är att den går att komma åt från alla enheter, datorer, smartphones och surfplattor. Den finns även som app för iPad/iPone och för Android

Länkarna kan organiseras och samlas i kategorier. Du kan bjuda in andra för samarbete och bygga en länksamling tillsammans. Hela samlingen eller en specifik kategori kan delas med andra via till exempel en länk eller genom att bädda in den på en blogg eller en hemsida. Ett bra sätt att dela länkar inför ett arbete i en elevgrupp till exempel.

Länk: Pearltrees

 

QR-koder

En QR-kod är ett fantastiskt verktyg. Den är enkel att skapa, enkel att använda och har väldigt många olika användningsområden. Den till vänster här, leder till Pedagog Sundsvall.

Det finns många  olika tjänster för att skapa QR-koder. Det är en smaksak vilken man väljer. Det finns även appar för att skapa QR-koder. Det går att skapa en QR-kod av en länkadress, en text, en bild, ja till och med ljud. Det beror på vilken tjänst/app du använder. Det går sen att spara ner din bild, eller bara högerklicka på den och välja kopiera.
För att kunna skanna av QR-koder behöves en QR-läsare, en som är bra och gratis är QR Reader.

Användning i skolan

Det finns nästan hur många möjligheter som helst för att använda sig av QR-koder, det är som vanligt bara fantasin som sätter gränser.
Några exempel får du här:

 • Elever kan recensera böcker och läsa in sin recension. Skapa sen en QR-kod som länkar till inspelningen och klistra in bak på boken. Då kan andra lyssna på recensionen för att höra vad någon annan tyckt om boken.
 • Gör en tipspromenad eller en skattjakt där du använder QR-koder.
 • Qr-koder i slöjdsalen. Om du har spelat in instruktionsfilmer, till exempel hur man trär en symaskin, eller hur man använder ett visst verktyg, då kan du skapa en QR-kod till den filmen och placera vid symaskinen eller verktygstavlan.
 • Sätt upp QR-koder utanför lektionssalar med en länk till schemat för just den salen, det förutsätter att schemat är digitalt och har samma webbadress. Om schemat ändras gäller ändå samma kod, och man får alltid se det aktuella schemat.
 • Om du vid till exempel på en föreläsning eller konferens vill förenkla för deltagarna att hitta till din webbsida eller blogg kan du skapa en QR-kod som du delar ut.

Länkar:

 

Thinglink

Med webbtjänsten ThingLink kan du på ett enkelt sätt skapa en interaktiv bild med klickbara länkar. Det går att länka till YouTube, webbsidor, podcasts med mera. Du kan även länka till bilder och pdf-filer, så länge det finns en länk till dem. När din interaktiva bild är färdig kan du dela den med en länk eller bädda in på en blogg eller hemsida.

Användningsområden kan till exempel vara en digital adventskalender, ett årshjul eller ett temaområde.

Länk: Thinglink

 

Webbstjärnan

Webbstjärnan drivs av Internetstiftelsen i Sverige, IIS. Det är en tävling för lärare och elever som handlar om att publicera skolarbeten på internet. Det är också en kursportal med ett stort utbud av utbildningsmaterial, webbkurser, filmer,guider och erbjudanden om worshops.

Länk: Webbstjärnan