3D-skrivare i skolan

Nu kan du låna 3D-skrivare från Mediotek Sundsvall. Ta chansen att tillsammans med dina elever utforska hur en 3D-skrivare kan skapa nytta i klassrummet.

Just nu finns två 3D-skrivare för utlåning. IT-staben har köpt in en 3D-skrivare och Medioteket den andra, för att ge elever möjlighet att ta del av 3D-teknik. Meningen med utlåningen är ett steg i skolans digitalisering och att se möjligheter till lärande med 3D-teknik. Det är också en del i att ge skolorna likvärdig tillgång till ny teknik. Skrivaren är placerad hos Mediotek Sundsvall och vi sköter utbildning, utlåningen och support.

Innan du lånar

Innan du lånar skrivaren vill vi att du har gått kursen: 3DS1 | Skapa i 3D – Från penna och papper till plastbit. Kursen är en gratis webbkurs och du hittar den i Kursportalen från Årstaskolan. Webkurs: 3DS1 | Skapa i 3D – Från penna och papper till plastbit

Instagram

Under tiden som ni arbetar med 3D-skrivaren vill vi att ni dokumenterar ert arbete på vårt Instagram-konto. På så sätt kan många följa ert arbete och nästa skola som lånar 3d-skrivaren kan ta del av era erfarenheter. Vårt instagramkonto, 3dsundsvall

Exempel på arbetet med 3D-skrivare i klassrummet

Lucksta skola

Två lärare i Sv/SO och Ma/No på Lucksta skola har tillsammans med sina elever i årskurs fem och sex arbetat tematiskt med att planera för ett olympiskt spel i byn Lucksta 2028. En del i detta arbete bestod av arbete med 3D-skrivare.


Läs mer om projektet och se fler bilder, osilucksta2028.webbstjarnan.nu

Runsviks skola


Arbete med bland annat skala. Här ser vi några ritningar och en utskrift av rummen på Runsviks skola.

Ankarsviks skola


Kreativt skapande och konstruerade i ett CAD-program.
Bra att lära sig Bild, Matte och Teknik den vägen.

Makerskola

Utbildnings- och projektvideos för innovationsprojektet Makerspace i skolan med syftet att skapa ny ämnesspecifik metodik kring skapande med IT som material.
Här finns många bra filmer med intresanta diskussioner.
Speciellt dessa tre är sevärda:

3D-skrivare i klassrummet kombinerar historia och modern teknologi

3D-skrivare i klassrummet kombinerar historia och modern teknologi. I ett ämnesöverskridande projekt i samhällsvetenskap, norska och matematik har en skola i Bergen rest tillbaka i tiden, till Bergen år 1814.
Läs hela artikeln: 3D-skrivare i klassrummet kombinerar historia och modern teknologi, it-pedagogen.se/139/

Vill du låna 3D-skrivaren?

Fyll i formuläret för att göra en intresseanmälan.
Vi kommer att optimera låneperioderna så att många skolor får möjlighet att låna skrivaren.
Det innebär att du kanske inte får skrivaren exakt den period du önskar. Skriv därför in flera olika alternativ i formuläret.

Det finns också möjlighet att använda en 3D-skrivare i Digidelcenter på Kulturmagasinets bibliotek. Av den anledningen har skolor utanför tätort,  som inte lika enkelt kan ta sig till Kulturmagasinet förtur.

Intresseanmälan, låna 3d-skrivaren