Programmera med dator

Länkar

   code.org Här finns det mesta du kan behöva för att komma igång med programmering. Kurser, lektionsupplägg med och utan dator, testa själv att programmera. Mycket av texten är på svenska men några filmer och vissa övningar är på engelska men det brukar inte vara något större hinder för eleverna. För elever i grundskola och gymnasium.
  Scratch Dina elever kan använda Scratch för att koda sina egna interaktiva berättelser, animationer och spel. Under tiden lär de sig att tänka kreativt, resonera systematiskt och samarbeta — viktiga förmågor i dagens samhälle. Scratch fungerar för elever i grundskola och gymnasium. På https://preview.scratch.mit.edu/ kan du ladda ned dina projekt på datorn utan att registrera dig och sedan ladda upp dem igen och jobba vidare. På så sätt kan du använda Scratch i skolan även efter 25 maj när den nya dataskyddsförordningen GDPR trädde i kraft.
  Kodboken, Sajten drivs av den ideella föreningen Kodcentrum. Materialet på sajten är indelat i teman i den rosa delen av menyraden här till höger. Om du är ny till programmering är det bra om du följer ordningen där, starta med Kom igång och fortsätt sedan med de olika teman: Skapa berättelserSkapa spelSkapa program och Skapa musik.
  Koda i skolan (Kodcentrum) är till för lärare som vill introducera programmering och digitalt skapande kopplat till läroplanen inom ämnen som svenska, musik och teknik. Materialet riktar sig till årskurs 4-6 och de använder främst webbtjänsten Scratch som beskrivs ovan. Fatta koden är en kunskapsbas som ger dig vardagsnära exempel som förklarar datalogiskt tänkande, programmering och kod samt digital kompetens. Läs mer om Kodboken här.
Kursportalen är en sajt och lärplattform från Årstaskolan i Stockholm som deras duktiga IT-Pedagog Micke Kring driver. Här finns kurser i Scratch, Phyton, Hur Internet fungerar och nytt material tillkommer eftersom. Vem som helst får ta del av deras kurser. Det enda som behövs är en gratis registrering på sidan.
  Låna Makey Makey från Medienavet:  Skapa ditt eget tangentbord till datorn. Eleverna får möjligheter att få utforska elektricitet, datalogiskt tänkande och programmering med hjälp av ett set ”Makey Makey” I lådan finns krokodilklämmor och kretskort som går att koppla till datorn och med hjälp av olika elektriskt ledande material kan du använda detta som tangentbord till datorn. Du kan till exempel spela piano på bananer. Göra knappar av lera, blyerts, andra kamrater etc. Läs mer om Makey Makey på deras webbsida: www.makeymakey.com
 Twine skapa Interaktiva berättelser. Jobba med programmering och svenska eller varför inte engelska samtidigt. Med Twine kan den som läser historien själv få vara med och bestämma slutet och du som skriver kan programmera berättelsen som du vill. Kodcentrum har skrivet en bra instruktion till hur du jobbar med twine som du hittar på deras sida kodboken.