Programmera med elever

Skulle du vilja prova att programmera en robot med hjälp av dina elever, eller passa på att läsa en bok och jobba med datalogiskt tänkande samtidigt? Här hittar du material att låna från Mediotek Sundsvall via deras tjänst medienavet. medienavet kan du också streama program att se tillsammans med dina elever eller se föreläsningar och program för dig som pedagog.

Utvalda programtips

Programmera mera
Lekfull och lustfylld programserie som riktar sig till barn i 9-årsåldern som är nybörjare inom programmering. I de tio avsnitten deltar barn i allt klurigare utmaningar som handlar om logiskt tänkande, sortering, algoritmer och att uppmärksamma mönster och samband. Fokus ligger inte på att lära sig skriva kod eller programmeringsspråk utan på själva tankesättet – något som med fördel kan kopplas till flera olika skolämnen! Programledare: Karin Nygårds.

Till serien finns även lektionstips  och en lärarhandledning som är ett jättebra komplement. Serien finns även teckenspråkstolkad och syntolkad.

Programmera mera 2.0
Programmet vänder sig till  barn i 11-årsåldern ska få hjälp att förstå sig på tekniken som ligger bakom det som händer på skärmen. De tre deltagarna, som är i samma ålder som målgruppen, tävlar tillsammans för att komma högt upp på poängstegen. Fokus är att sätta in programmering i ett sammanhang, snarare än att lära ut programmeringsspråk. Programledare: Karin Nygårds
Till serien finns även lektionstips,och en lärarhandledning. Det finns också en serie som heter Programmera mera för lärare som kan lära dig lite om begrepp med mera. Serien finns även teckenspråkstolkad och syntolkad. Nu finns även radioprogram som kan vara ett bra underlag för diskussion i klassrummet.

Fler programtips

Fler resurser

Det finns massor av resurser, länkar, verktyg, appar, program, filmer med mera att tillgå på nätet för dig som vill lära dig mera om programmering eller vill börja programmera med dina elever. Det kommer också nya resurser hela tiden. Så det enklaste är nog att göra en sökning på nätet inom området programmering i skolan och vilken typ av resurs du söker. Är det en webbresurs, en app, ett program, ett läromedel etc. Har du svårt att hitta eller vill ha specifika tips och idéer?  Maila oss på mediotek@sundsvall.se  eller följ gruppen ”Programmering i förskola och skola i Sundsvall” på Facebook. Där försöker vi i mån av tid, tipsa om nyheter och resurser kring programmering.