Programmera med Surfplatta

När du använder en Surfplatta/Lärplatta för att programmera tillsammans med dina elever finns det många appar att jobba med och det går också att koppla olika robotar, drönare eller andra verktyg till.

Många av apparna är byggda mer som spel och om man inte jobbar med programmering även på andra sätt kan det vara svårt att se kopplingen mellan apparna, datalogiskt tänkade och programmering. Jobba gärna med datalogiskt tänkande rent analogt, dvs. utan digitala verktyg. Vill du ha tips kring detta så har vi en sida som heter Programmera utan digitala verktyg som kan inspirera dig och ge dig tips och idéer.

När det gäller appar är det svårt att ha en lista som är uppdaterad för det händer så mycket inom detta område. Därför har vi valt att länka till en annan sida som har större möjlighet att uppdatera sitt utbud av appar.

Pappas appar är en sida där föräldrar utvärderar appar och de har en kategori som heter Programmering och här finns de flesta appar som vi också provat och tycker fungerar tillsammans med elever. Vi har valt att länka till pappas appar och kategorin som heter just programmering.

Appar för Ipad
Appar för android 

 Det finns massor av appar som inte är med på denna sida och det dyker hela tiden upp nya. Appar som vi provat och som vi ändå vill tipsa om är:
A.L.E.X  från AwesomeApps.com,som liknar Robot School som finns med i pappas appars utbud, med skillnaden att i A.L.E.X  kan du bygga egna banor. Appen finns i en  gratisversion och en version som kostar ca. 10 kronor. I den du betalar för är största skillnaden att det finns fler nivåer. Finns för Ipad och Android
Codespark Academy with the Foos. Appen börjar som ett spel och det är lätt att tro att det bara är ett spel. Men när du spelat en liten stund får du börja programmera själv. Detta kan motivera elever och få dem att inse att de spel de spelar annars också är programmerade av någon. Appen har vunnit flera priser i andra länder och är gratis. Finns för Ipad och Android.
     Hopscotch Gör dina egna minispel eller färgglada konstverk. Det enda som begränsar är din fantasi.
 Vi har också flera robotar vi lånar ut från Mediotek Sundsvall som kan programmeras med hjälp av surfplatta. Våra robotar hittar du på Medienavet.