Programmera utan Digitala Verktyg

Datalogiskt tänkande

Datalogiskt tänkande är viktigt att ha när du jobbar med programmering. Det innebär bl. a. att:

  •         Dela upp och lösa problem
  •         Hitta mönster
  •         Tänka logiskt
  •         Arbeta strukturerat
  •         Vara kreativ
  •         Generalisera och ta fram abstrakta modeller

Dessa färdigheter kan du träna både med och utan digitala verktyg. Ibland kanske det till och med är lättare att jobba utan dem och fokusera på förståelse och göra aha-upplevelser tillsammans. På den här sidan har vi samlat tips om hur du kan jobba med datalogiskt tänkande både med digitala verktyg och utan. Har du fler aktiviteter eller tips som du vill dela med dig av? Vi tar gärna emot dem till mediotek@sundsvall.se

CS Unplugged är en sida från Nya Zeeland för att lyfta datalogiskt tänkande utan datorer. Här hittar du massor av aktiviteter att göra i klassrummet, filmer att titta på etc. CS Unplugged är en projekt av CS Education Research Group vid University of Canterbury, NZ
Programmera mera med Karin Nygårds.
Programmet från Utbildningsradion som vi tidigare tipsat om.  I de tio avsnitten deltar barn i allt klurigare utmaningar som handlar om logiskt tänkande, sortering, algoritmer och att uppmärksamma mönster och samband. Fokus ligger inte på att lära sig skriva kod eller programmeringsspråk utan på själva tankesättet – något som med fördel kan kopplas till flera olika skolämnen! Till serien finns även lektionstips  och en lärarhandledning som är ett jättebra komplement. Serien finns även teckenspråkstolkad och syntolkad.
Databävern, eller IT-tävlingen Bebras, är en populär och inspirerande tävling i datalogiskt tänkande för barn och unga i åk 2-9 samt gymnasiet. Tävlingens mål är att på ett lekfullt sätt låta barn och unga bekanta sig med programmering, logiskt tänkande och problemlösning.Om du inte vill vara med och tävla finns det även övningar att använda att träna med och dem kan du använda när du vill. Tävlingen avgörs i november varje år. För elever i Sverige och Finland drivs tävlingen i ett samarbetsprojekt mellan olika universitet (KTH, Linköping universitet, Lunds universitet, Uppsala universitet och Åbo Akademi) och Forsmarks skola.
 Google for Education. Sida skapad för bl. a lärare för att utforska datalogiskt tänkande. Här finns övningar, klassrumsmaterial, lektionsplaneringar mm. Du kan ävnen gå en kurs i Datalogiskt tänkande. Sidan och kursen är på engelska.
Låna en boklåda. Det finns flera böcker skrivna som berättelser men med utmaningar och övningar att lösa och jobba med i klassrummet kring datalogiskt tänkande. Vi har köpt in ett flertal titlar som du kan låna som en klassuppsättning från oss.
 6 lektioner i programmering från Gratis i skolan av försteläraren Ann Uves. Den 6:e lektionen handlar om att programmera med sidan Hour of Code som det behövs dator för. Men de övriga 5 behövs inga digitala verktyg. För att ladda ner filerna anger du din e-post-adress och då får du pdf-filen med lektionen i din inkorg. Lektionerna har koppling till läroplanen och allt material du behöver finns i uppgifterna.