Publicera

Issuu

Det finns olika webbtjänster för att publicera böcker, berättelser och andra arbeten som eleverna producerar. En av dem är Issuu, det är en gratistjänst och det ser mycket proffsigt ut när man bläddrar i publikationerna via dator eller annan digital enhet. Skaffa ett konto, spara arbetena som pdf-filer och ladda sedan upp dem. Sen är det bara att bädda in på en blogg eller webbsida, eller skicka länken.

Länk: Issuu
Exempel: Den magiska dörren

 

SlideShare

På SlideShare kan du ladda upp Worddokument, Powerpoint-presentationer eller annat som du har sparat ner som pdf-filer. Det går även att ladda upp från olika molntjänster, till exempel från Google. Du kan sen enkelt dela eller bädda in din presentation.

En kort film om hur du skapar ett konto och laddar upp på SlideShare.

Länk: SlideShare
Exempel: https://www.slideshare.net/mittlarande/digitalt-skapande-p-webben

 

SoundCloud

En enkel webbtjänst för att spela in eller ladda upp ljudfiler. Du skapar ett konto eller loggar in med ditt Google-konto. Sen är det bara att gå till Upload i menyraden. Här väljer du om du vill ladda upp en befintlig fil, eller spela in direkt i SoundCloud.

Det går även att skriva kommentarer till en given tid i inspelningen. Något som kan vara bra exempelvis om elever spelat in något och du som lärare vill kommentera innehållet.

SoundCloud är bra att använda om ni skulle vilja arbeta med podcast i skolan.

Länk: SoundCloud

 

YouTube

 På YouTube kan du ladda upp egna filmer som du sen kan dela med andra. Om du har ett Google-konto, har du redan tillgång till YouTube, annars måste du skapa ett konto. På G Suite Sundsvall finns ett antal filmer med instruktioner till hur du gör för att ladda upp filmer och även lite mer tips.

Det finns olika val att göra för publicering av film på YouTube, vad du väljer beror på vilka du vill ska kunna se din film.

  • Offentlig – innebär att filmen är sökbar för alla. Det kan vara bra om man gjort en film som kan vara intressant för andra att ta del av. Det är bra för den Delakultur som växer fram i skolan idag.
  • Olistad – innebär att man måste ha länken för att kunna se filmen. Den går också att bädda in på tex. en klassblogg. Men är inte sökbar via tex. Google.
  • Privat – innebär att man måste tilldelas länken av den som lagt upp filmen, den går då inte att lägga till exempel i Net21-banken eller bädda in på en blogg.

Länk: YouTube