Samarbetsytor

Linoit

Linoit är en digital anslagstavla där du kan klistra in post-it-lappar med text,bilder, videos eller bifogade filer. Du kan jobba ensam eller du kan låta vem som helst klistra in lappar på din anslagstavla. Det är gratis men man måste registrera sig.

Länk: Linoit

 

Padlet

Ett mycket användbart verktyg är webbtjänsten Padlet. Man kan säga att det är en digital anslagstavla som går att dela med andra, men där det också går att arbeta flera tillsammans. Använd för att lägga upp text, bild, film, länkar inför ett arbetsområde. Eller för att utvärdera och återkoppla, köra en exit ticket.

Det finns många val att göra när du skapar din padlet. Först kan du välja en bakgrundsbild, det är då bra att fundera över vad din padlet ska användas till, så att det går att se innehållet på ett tydligt sätt. Det går att välja layout mellan fri form (inläggen kan placeras var som helst), som ström (inläggen placeras under varandra) eller som grid (inläggen placeras i ett rutnät). Din padlet kan ha olika inställningar för synlighet på webben. Den kan vara privat, lösenordskyddad, ha en dold länk eller vara helt publik. Dold länk innebär att den ligger offentligt men att länken inte är sökbar via till exempel Google.

Starta med att skapa ett konto på Padlet, eller så registrerar du dig via ditt Googlekonto. Sen är det bara att köra igång!

Länk: Padlet

 

TodaysMeet

Det är en webbplats där alla kan skapa egna virtuella samtalsrum. Du skapar ett rum och ger länken till exempelvis din klass och sedan kan de gå in och löpande kommentera det som händer. Man väljer själv vad man vill heta så det gäller att de som deltar tar det hela på allvar och tänker på vad de skriver. Alla kan genast se allt som skrivs direkt. Det behövs ingen inloggning, men om du skapar det får du lite fler val. Rummen kan vara öppna allt ifrån en timme, till ett helt år. Det går också att spara ner tråden, och skriva ut den.

Tips på användningsområden för TodaysMeet

  • Klassråd
  • Diskutera en speciell fråga.
  • Rektor kan till exempel använda TodaysMeet på studiedagar,APT och andra träffar för att kunna följa gruppdiskussioner. Lärarna skriver vad de samtalar om, samtidigt som en dator är uppkopplad och man kan följa flödet.

Länk: TodaysMeet

 

RealtimeBoard

RealtimeBoard är som en stor whiteboard där man kan jobba tillsammans med klisterlappar, bilder, text, mindmaps med mera.
Den kan användas för brainstorming, mindmapping, för att ta in synpunkter och arbeta tillsammans kring ett ämne.

Alla ser tillsammans vad som händer på whiteboarden.

Länk: RealtimeBoard