Frågor och svar om parkering och parkeringsavgifter
Här har vi summerat några av de vanligaste frågorna vi får in kopplat till parkering, samt tillhörande svar.
Obs! Den 1 februari justerades parkering i centrala Sundsvall med bland annat ändrade parkeringstider, ändrad parkeringsavgift, max tillåtna parkeringstid och nya skyltar. Informatonen på hemsidan håller på att uppdateras.
Klicka här för att läsa mer om vilka ändringar som gjorts. Länk till annan webbplats.
Parkeringsavgifter
Varje zon har olika avgifter, max uppställningstid (hur länge du får parkera) och andra begränsningar. Se kartorna och den tillhörande informationen nedanför för att se vad som gäller på det område du tänkt parkera på.
I en stad är det många olika behov och funktioner som behöver dela på samma utrymme. Handel, arbetsplatser, bostäder, nöjen, kultur exempelvis, har behov av parkering för sin verksamhet och besökare har krav på att kunna ta sig till sin målpunkt. Parkeringsavgifter är ett sätt att styra den tid en bil står parkerad så att så många som möjligt kan hitta en parkering när de behöver. Ju mer attraktiv en parkering är desto högre bör taxan vara.
Taxan tar vi inte ut för att vi tycker det är bra att det kostar pengar utan det är en nödvändighet för att styra trafiken.
På de allmänna parkeringsplatserna, som kommunen ansvarar för, behövs parkeringsavgiften av två skäl:
- För att styra trafiken så att vi får en omsättning på parkeringsplatserna
- För att få in medel till drift och underhåll.
Det är rimligt att kostnaderna för allmän parkering ska täckas av intäkterna från parkeringsavgifterna. Alternativet är att skattepengar används till parkeringskostnader. Parkeringsavgiften bör ses över kontinuerligt och följa den ekonomiska utvecklingen i samhället.
Avgifterna justeras bland annat därför att...
- Vi vill att det ska bli lättare att hitta en ledig parkering där och när man behöver det. Genom att avgifterna är högre i Stenstan skapar vi lediga parkeringsplatser för de som gör kortare ärenden, exempelvis de som vill handla i butiker eller göra aktiviteter
- Sundsvall växer och vi blir fler människor som både bor och arbetar i centrala Sundsvall
- Vi vill styra biltrafiken till mer trafiktåliga vägar
- Vi måste förbättra luftkvaliteten och arbeta för ett klimatsmart Sundsvall
- Parkeringsintäkterna finansierar effektivare parkeringslösningar som exempelvis parkeringshus
- Vi behöver justera parkeringsavgifterna för att vi ska kunna sköta och övervaka parkeringsplatserna. Dessa kostnader har ökat medan parkeringsavgifterna legat på samma nivå under 20 år.
Inom 500 meter från Stora torget finns 2500 av 5000 centralt belägna och lättillgängliga parkeringsplatser. Det ska vara lätt och smidigt att parkera i Sundsvall.
- Parkeringshuset Stuvaren - 450 platser. Parkera max 31 dagar. sundsvall.se/stuvaren
- Parkeringshuset Balder - 477 platser. Parkera max 31 dagar. sundsvall.se/balder
- Parkeringshuset City-P - 442 platser. Parkera max 31 dagar. sundsvall.se/city-p
- Parkeringshuset Magasinet - 311 platser. Parkera max 31 dagar. sundsvall.se/p-dacket
- Parkeringen Fisktorget. Parkera max 3 timmar. sundsvall.se/fisktorget
- Parkeringen Barkskeppet. Parkera max 2 timmar. sundsvall.se/barkskeppet
- Parkeringen Hamnplan. Parkera max 2 timmar. sundsvall.se/hamnplan
- Parkeringen Borgmästaren. Parkera max 24 timmar. sundsvall.se/borgmastaren
- Parkering Nytorget. Parkera max 3 timmar. sundsvall.se/nytorget
- Parkering Inre hamnen/Finnkajen. Parkera max 24 timmar. sundsvall.se/inrehamnen
- Parkering Strandparkeringen. Parkera max 2 timmar. sundsvall.se/strandparkeringen
- Parkering Planket/Kv. Fryshuset. Parkera max 24 timmar. sundsvall.se/fryshuset
Anledningen till att reglera parkering med tid och avgift är bland annat för att få ett mer effektivt användande av attraktiv mark. Om man fick stå hur länge som helst kostnadsfritt skulle alla parkeringar till slut vara fulla av bilar som aldrig flyttades. I centrala Sundsvall finns andra behov för parkering än i Birsta. I Stenstan finns både besökare, boende, servicefordon och de som arbetar i centrum. Gratis parkering innebär att fler väljer att besöka en plats med bil men det innebär inte fler besökare totalt.
Efter 16 och under helgerna behöver man inte betala parkeringsavgift på ytparkeringarna i Stenstan, det vill säga Norrmalm, Fisktorget, Barkskeppet, Hamnplan, Borgmästaren, Nytorget och Strandparkeringen. Det är alltså samma förhållanden som i Birsta. För information om olika zoner och avgifter kan du läsa mer under fliken Parkeringszoner och avgifter nedan.
Vi vill skapa bättre förutsättningar för de som besöker centrala Sundsvall att hitta en parkeringsplats i stället för att åka runt och leta efter en. Genom att avgifterna är högre i Stenstan blir det lättare att hitta lediga parkeringsplatser för de som gör kortare ärenden. Vi vill uppmuntra de som arbetar eller bor i centrala Sundsvall och som parkerar under längre tid att välja en parkeringsplats lite längre bort och gå till bostad eller arbetsplats. Exempelvis att parkera i något av våra parkeringshus.
Betala parkering
I Sundsvalls kommun erbjuder vi en gratis parkeringsapp, Parkster.
Appen innebär att du:
- slipper gå till en parkeringsautomat
- kan sköta parkeringen vart du än befinner dig
- får information om aktuell parkeringsplats
- kan hitta parkeringsplatser via en karta
- inte behöver kontanter
- kan förlänga parkeringen om du betalt för kortare tid än du behöver eller avsluta den när du inte vill stå där du betalar bara för den tid du står parkerad.
För mer information om hur Parkster fungerar kan du läsa mer på sidan Betala parkering.
I de flesta större städer och centrumkärnor används inte p-skiva. Parkeringsskiva fungerar bra i mindre orter där det finns gott om parkeringar eller i stadsdelar som inte är centrum i en större stad. Parkeringsavgifterna används till att sköta om, bevaka och bygga nya parkeringsplatser. Avgifterna går på så vis tillbaka till trafikanterna. I centrala Sundsvall är det gratis att parkera vardagar efter klockan 16 samt lördagar och söndagar på vissa parkeringar, du behöver varken betala eller använda p-skiva under dessa tider. Dessutom är priserna lägre i parkeringshusen under dessa tider. Det innebär att du som besöker Stenstan eller har ärenden har förutsättningar att parkera gratis eller till en mycket låg kostnad.
Om man fick stå hur länge som helst kostnadsfritt skulle alla parkeringar till slut vara fulla av bilar som aldrig flyttades. Det är ett faktum att gratis parkering innebär att fler väljer att besöka en plats med bil men det betyder inte att det innebär fler besökare totalt. Anledningen till att reglera parkering med tid och avgift är att minska onödig parkering och få ett mer effektivt användande av attraktiv mark.
Parkeringsplatser
Det finns ungefär 5000 parkeringsplatser i centrala Sundsvall där du kan parkera din bil. Hitta dem här.
Kommunen ansvarar för vissa parkeringar
Sundsvalls kommun har hand om de cirka 2 000 avgiftsbelagda parkeringsplatserna längs våra gator i centrum. Vi har också hand om cirka 4 000 parkeringsplatser på kvartersmark eller i parkeringshus. Du kan hitta områdeskoder till Parkster på respektive sida för varje parkeringsyta i listan här nedanför. I kartan ser du de kommunägda parkeringar och parkeringshus som finns i Sundsvall.
På flera platser i Sundsvalls finns digitala skyltar som visar antalet lediga parkeringsplatser just nu. Datan hämtas via vårt parkeringsledningssystem och som räknar inpasserande och utpasserande bilar från några av våra centrala parkeringar och parkeringshus. Siffrorna i rutan nedan är alltså live och här visas antalet lediga parkeringsplatser just nu så att du inte behöver besöka en redan fullbelagd parkering och kan åka direkt till en parkering där det finns lediga platser.
Namn |
Lediga platser |
Öppet |
---|---|---|
Balder |
359 |
Ja |
City P |
244 |
Ja |
Fisktorget |
18 |
Ja |
P-Stuvaren |
216 |
Ja |
Magasinet |
111 |
Ja |
Information om pendlingsparkeringar hittar du på sidan Pendlarparkering. Pendlarparkeringar finns i anslutning till kollektivtrafik på Alnö, i Stöde och Birsta. Fler pendlingsparkeringar kommer att byggas ibland annat Matfors, Alnö som får en till, Njurundabommen och Kvissleby.
Pendlarparkeringarna är avgiftsfria.
Boendeparkering tillgodoses inte av Sundsvalls kommun och vi har inte heller något tillstånd för boendeparkering som vi delar ut i vår kommun.
Det är fastighetsägarens ansvar att ordna boendeparkering, till exempel på tomten eller i ett garage. Detta står i Plan- och bygglagen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..
Följande är exempel på hur du som boende kan parkera din bil;
- På gårdar/innergårdar
- I garage
- Andra anvisade parkeringsplatser som fastighetsägaren ansvarar för
- Parkeringsplatser du hyr privat eller av andra fastighetsägare
- På kommunens gator och vägar, utefter de regler som gäller på den aktuelle platsen (ex. datumparkering, skyltar mm)
- På kommunens parkeringsytor och i kommunens parkeringshus - Utefter de regler som gäller på den aktuella platsen
På många av kommunens gator och parkeringsplatser går det att parkera längre tider under kvällar, helger, natt mm. Många av kommunens ytparkeringar i stenstan är gratis efter kl. 16 och kan under natten användas som boendeparkering. Se vilken information som gäller för varje parkeringsyta här.
Det nya parkeringshuset Stuvaren ligger bara 50 meter från Östra hamnparkeringen och har 450 parkeringsplatser.
tyle="font-weight: 400;">Behöver du parkera din bil i flera dagar? I Sundsvall finns parkeringar där du får parkera i upp till 14 dagar. Klicka på de olika länkarna nedan för att läsa mer om respektive parkeringsyta och parkeringshus samt vad som gäller där.
- Parkeringshuset Balder (Norrmalmsgatan), 31 dygn i följd.
- Parkeringshuset City-P (Skepparegatan), 31 dygn i följd.
- Parkeringshuset Magasinet (f.d. P-däcket) (Hamngatan, bakom Kulturmagasinet), 31 dygn i följd.
- Parkeringshuset Stuvaren (Stuvarevägen), 31 dygn i följd.
Läs mer om långtidsparkering på sundsvall.se/parkeringsplatser
I Sundsvall finns parkeringar där du får parkera i upp till 14 dagar, här är några exempel. Klicka på de olika länkarna nedan för att läsa mer om respektive parkeringsyta och parkeringshus samt vad som gäller där.
- Parkeringshuset Balder (Norrmalmsgatan), 31 dygn i följd.
- Parkeringshuset City-P (Skepparegatan), 31 dygn i följd.
- Parkeringshuset Magasinet (f.d. P-däcket) (Hamngatan, bakom Kulturmagasinet), 31 dygn i följd.
- Parkeringshuset Stuvaren (Stuvarevägen), 31 dygn i följd.
- Folkets park (Universitetsallén)
- Himlabadetsparkeringen (Universitetsallén)
- Kommunhustomten, på baksidan (infart från Tivolivägen)
- Borgmästaren (Norra järnvägsgatan)
Läs mer om vilka parkeringsplatser som finns på sundsvall.se/parkeringsplatser
Det finns i dagsläget fyra centrala parkeringshus för de som exempelvis arbetar i stan och de som har behov av att parkera under en längre period. I parkeringshusen är det ofta gott om platser och det har hittills aldrig varit fullt i alla fyra parkeringshusen samtidigt. För att göra det lättare att hitta en ledig parkeringsplats finns det dessutom uppsatta parkeringstavlor (s.k. parkeringsledningssystem) som visar antal lediga parkeringsplatser. På hemsidanwww.sundsvall.se/parkering kan man också se aktuell status för dessa.
Det finns parkeringsplatser med elbilsladdning i alla fyra parkeringshusen samt på några andra parkeringsanläggningar. Läs mer på sundsvall.se/elbil
Övriga frågor om parkering:
Nej, det finns ingen plan på att Sundsvall ska vara bilfritt. De som behöver använda bil ska kunna göra det. I centrala Sundsvall har vi fler parkeringar än många andra städer i samma storlek. Genom att avgifterna är högre i Stenstan blir det lättare att hitta lediga parkeringsplatser för de som gör kortare ärenden.
Vi skapar en stad med plats för alla trafikslag, det vill säga jämställda trafiklösningar. Sundsvall har historiskt varit en stad som prioriterat biltrafik. Vi vill uppmuntra de som arbetar eller bor i centrala Sundsvall och som parkerar under längre tid att välja en parkering lite längre bort och gå till arbetsplats eller bostad. Exempelvis något av våra parkeringshus. Flertalet sundsvallsbor bor mindre än fem kilometer från sin målpunkt och många skulle kunna välja andra färdmedel när de besöker centrala Sundsvall. Vi vill uppmuntra till att fler går, cyklar eller åker buss, men vi har inte för avsikt att ta bort biltrafiken.
Alla fyra parkeringshusen är kameraövervakade av vaktbolag.
Alla fyra parkeringshusen är öppna dygnet runt.
- Parkeringshuset Balder (Norrmalmsgatan).
- Parkeringshuset City-P (Skepparegatan).
- Parkeringshuset Magasinet (f.d. P-däcket) (Hamngatan).
- Parkeringshuset Stuvaren (Stuvarevägen).
Om du vill parkera med motorvärmare kan du ställa dig i något av våra fyra parkeringshus.
I parkeringshuset Stuvaren finns drygt 200 motorvärmarplatser. I parkeringshusen Balder och City-P finns motorvärmare på alla platser. I parkeringshuset Magasinet finns motorvärmare på alla platser på det nedre planet.
Tillfälliga parkeringsplatser är tidigare byggrätter som nu bebyggs samtidigt som vi kompletterar med nya parkeringar såsom nya parkeringshus. Totalt finns det fortfarande många parkeringsplatser i centrala Sundsvall, faktum är att det finns många fler jämfört med andra städer av liknande storlek och antal invånare.
Även om antalet parkeringsplatser blivit färre så har parkeringsmöjligheterna blivit fler efter att parkeringsavgifter och max tillåtna parkeringstid justerats. Idag är det lättare att hitta lediga parkeringar för dem som besöker stan och har kortare ärenden. De kommunala parkeringsplatserna i centrala Sundsvall ska först och främst vara till för besökare i centrum. Du som arbetar i stan, bor centralt eller har längre ärenden får istället parkera lite längre bort.
Vi vill att de som reser med bil självklart ska kunna göra det även fortsättningsvis. I centrala Sundsvall har vi fler parkeringar än många andra städer i samma storlek. Genom att reglera parkeringsavgifterna får vi dessutom medel till att bygga bättre parkeringslösningar till de som behöver det. Vi skapar en stad med plats för alla trafikslag, det vill säga jämställda trafiklösningar. Sundsvall har historiskt varit en stad som prioriterat biltrafik. Flertalet sundsvallsbor bor mindre än fem kilometer från sin målpunkt. Genom att förbättra infrastrukturen för alla trafikslag förbättrar vi för de som väljer att lämna bilen hemma. Det ska vara enkelt att istället gå, cykla eller åka buss dessa korta sträckor. Minskat bilåkande till jobb, skola eller fritidsaktiviteter skapar även förutsättningar för förbättrad folkhälsa, bättre luft och ett klimatsmart Sundsvall.
Mina sidor och e-tjänster
Logga in för att följa upp dina ärenden och ta del av de e-tjänster som Sundsvalls kommun har att erbjuda. Du loggar in med e-legitimation i form av bank-id eller mobilt bank-id. Om du saknar e-legitimation kan du beställa det via din bank eller Skatteverket.
Om e-legitimation, Skatteverket Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
E-tjänster för Samhällsplanering och trafik
- Ansökan om parkeringstillstånd för rörelsehindradLänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Ansökan om transportdispensLänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Ansökan om vägvisningLänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Ansökan om återbetalning parkeringsavgiftLänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Delgivningskvitto gällande parkeringstillstånd för rörelsehindradeLänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Dispens från lokal trafikföreskriftLänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Handräckning av fordonsflyttLänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Planbesked - begäranLänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Synpunkt och klagomål på färdtjänst, riksfärdtjänst och anropsstyrd kollektivtrafikLänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster