Upphovsrätt

Det här med upphovsrätt är inte alltid lätt och vi på Medienavet vill gärna försöka hjälpa dig som lärare att navigera rätt i den digitala djungeln. Vi hittade en text hos våra kollegor på Mediapoolen som hjälper dig att ta reda på vad som är tillåtet och vad som är förbjudet. 
 Vad för filmer från Medienavet får jag använda i klassrummet och i skolan?
Som avtalskund får du använda alla Medienavet filmer i skolan. Filmerna hos oss köps med visningsrättigheter. Visningsrättigheter gäller inte för alltid utan man köper för en viss period. Därför händer det då och då att vi måste ta bort filmer från vårt utbud.

Får mina elever också använda Medienavets filmer?
Javisst! Dina elever får skapa egna inloggningar Det enda du behöver göra är att höra av dig till oss och få en referenskod. När du fått den kan eleverna själva registrera sig på vår sida www.medienavet.se och ange referenskoden. När vi godkänt dem kan de titta på filmer både i skolan och hemma.

Får jag bränna av filmer som jag har lånat hos er och ha det som egen? 

Nej, det får du absolut inte! Det är inte tillåtet att kopiera upphovsrättsligt material för annat än privat bruk.

Får jag använda filmer från Medienavet vid föräldramöte?

Filmer får visas också för gäster utifrån under exempelvis ett föräldramöte. Kravet är att man inte tar betalt för visningarna.

Är det okej att visa SVT Play i klassrummet när det sänds?
Du kan använda program och inslag som finns på SVT:s sajt och tjänster (SVT Play, Öppet arkiv BarnPlay, svt.se) i ett klassrum, till exempel för en klass i grundskolan, om det är en helt sluten krets elever och inte laddar ner eller sparar kopior på till exempel datorn. Det är inte tillåtet att använda programmen i förvärvsverksamhet och/eller inför en större sluten krets. Den som använder programmen ansvarar för att användandet sker korrekt i enlighet med upphovsrättslagen. Att själv banda en TV-film till exempelvis DVD- eller VHS-format och senare visa den för klassen är däremot inte tillåtet.

Filmer som har lagts på playkanaler t. ex. UR Play, SVT Play och Öppet arkiv har försvunnit och finns nu enbart på YouTube.  Är det okej att visa dem i skolan?
UR och andra film playkanaler köper också sina filmer med visningsrättigheter. Visningsrättigheter gäller inte för alltid utan man köper för en viss period. Därför försvinner dessa filmer UR Play, SVT Play, Öppet arkiv – och även hos oss. När filmen försvinner, så försvinner även visningsrättigheten. Dyker upp filmen på YouTube, då är inte okej att visa i klassrummet.

Får jag visa filmer från Youtube i klassrummet?  

Det knepiga med YouTube är att det är användarna själva som lägger upp materialet, vilket gör att det ibland kan förekomma upphovsrättsskyddat material där som man faktiskt inte får visa. Ett sätt för att vara säker är att titta på användaren som lagt upp filmen. Ser det ut som en privatperson eller ett filmbolag? Har en privatperson lagt upp en spelfilm eller en dokumentär är chansen stor att hen inte äger rättigheterna till den.

 

Får jag visa filmen som jag har lånat i videobutiken i klassrummet?  

Nej, för att visa en film för en klass/annan grupp behövs institutionella visningsrättigheter och det har man inte vid köp eller hyrning för privat bruk. Man får endast visa korta delar ur filmer utan visningsrättigheter.  Alla filmer hos oss innehåller endast filmer med visningsrättigheter och som därför är lagliga att visa i skolan. Läs mer:
http://www.skolverket.se/skolutveckling/resurser-for-larande/kollakallan/upphovsratt/lararguider/filmer-1.155088

Jag har ett eget konto på Netflix – kan jag använda det för att visa filmer för klassen? 

Nej, ditt Netflix-konto är för privat bruk. Ett särskilt avtal skulle krävas för att använda det i skolan.

 

Får jag använda musik med privata cd-skivor i klassrummet?
Du får spela musik via t.ex. privata cd-skivor i klassrummet. Däremot krävs ett särskilt avtal om du ska spela på andra ytor i skolan.
Spotify säger nej till spelning via privata konton i skolan oberoende av var i skolan det handlar om. De erbjuder istället Business-konton med spelningsrättigheter för olika sorters verksamheter. Läs mer om musik i skolan:
http://www.skolverket.se/skolutveckling/resurser-for-larande/kollakallan/upphovsratt/lararguider/musik-1.154387

Får musik via webbradio användas på skolan? 

I upphovsrättslagen finns ett undantag för musik som används i undervisningssyfte. Den får spelas utan tillstånd. Det innebär att ni får lyssna på musik i klassrummet, framföra musik i undervisningen och göra inspelningar av lärares och elevers egna liveframträdanden (men inte kopiera dem och sprida vidare). Förutsättningen är att det är läraren eller eleven själv som gör inspelningen. Observera att not- och textkopiering, musikdramatik (t ex uppsättningar av musikaler) och kopiering av tv-program inte gäller. Läs mer:
http://www.skolverket.se/skolutveckling/resurser-for-larande/kollakallan/upphovsratt/lararguider/musik-1.154387

Mer om filmvisning i skolan och upphovsrätten:

Skolfilmsguide till film & videorättigheter (PDF)
http://skolfilm.com/wp-content/uploads/2013/07/26/visningsrattigheter.pdf

Skolverkets alla guider kring upphovsrätt (bild, text och film)
http://www.skolverket.se/skolutveckling/resurser-for-larande/kollakallan/upphovsratt/lararguider

 

Sidansvarig
Maria Granqvist