Scenkonstarrangemang för förskola och grundskola
Sundsvalls Kulturskola har i uppdrag att arrangera scenkonst för barn och elever i Sundsvalls kommuns förskolor och grundskolor.
Detta görs enligt en fördelnings- och rättviseprincip för olika åldrar och skolor emellan. Oftast kommer eleverna till teaterkvarteren eller annan spellokal i Sundsvall. Ibland ges föreställningar hemma på den egna förskolan eller skolan. Vårt mål är att öka samverkan mellan förskola och skola, Sundsvalls Kulturskola och kulturlivet.
Skolkulturombud
Vi vänder oss till skolkulturombuden på förskolor och skolor med en inbjudan till en föreställning. Ombudens uppgift är svara ja eller nej inom angiven tid på erbjudandet för att så många elever som möjligt ska få tillgång till utbudet och att publikplatserna fylls.

DJUNGELBOKEN
Nordiska Kammarorkestern
Åk 4, januari
Djungelboken är en musiksaga som bygger på R. Kiplings bok med samma namn. Berättelsen handlar om mod, identitet och vänskap, vilket är angelägna ämnen att skicka med unga i en värld som präglas alltmer av individualism. Sagoberättandet framförs av skådespelaren Stina Ekblad och flätas samman med musiken framförd av Nordiska Kammarorkestern som i denna produktion är utökad.
Skådespelare Stina Ekblad är en av Sveriges främsta skådespelare för både scenkonst och filmduk och har en stark förmåga att fånga publiken med sitt berättande. I Djungelboken får eleverna känna stämningen som ord och ton skapar.

VAD HÄNDER EGENTLIGEN I NORDISKA KAMMARORKESTERN?
Nordiska Kammarorkestern
F-klass, hela vårterminen
Eleverna träffar först producenten som berättar om vad en orkester är. De får lära sig de olika instrumenten – och vad en konsert är för något. Sedan är det dags att gå in i konsertsalen och möta musikerna och deras instrument. Besöket avslutas med att eleverna lyssnar en liten stund när hela orkestern spelar.

ARKADIA SER RÖTT
Arkadia
Åk 3, februari
En föreställning om fantasi, att våga misslyckas och att ha en favoritfärg. Arkadia ser rött är en trolleriföreställning av och med Arkadia, som många säkert känner igen från TV. Under föreställningen deltar publiken, både barn och vuxna. De interaktiva delarna syftar till att lyfta och förstärka publikens självkänsla.
DEN STORA SMÄLLEN
TriX
Åk 2, februari
En lekfull gycklarföreställning om världens skapelse.
Hur skapades världen egentligen? Människor har länge försökt att bena i den här frågan och det finn oändlig många teorier om hur det egentligen startade. Föreställningen tar avstamp i skapelsemyter och vetenskapliga teorier. Var landar den efter en interaktiv resa där barnen får vara en del av skapelsen? Olika delar av världen knyts samman i vår skapelseväv och kanske upptäcker vi att vi har mer gemensamt än vi tror.

KVINNFOLKE
Ulrika Bodén och Emma Ahberg Ek med Nordiska Kammarensemblen
Februari, åk 9
Nicke Sjödin är poeten från Röån utanför Junsele som skrev flera diktsamlingar på röåmål. I sin tonsättning av hans diktsamling Kvinnfolke tar folksångerskan Ulrika Bodén Sjödins texter till vår tid. Dikterna porträtterar ömsint och knivskarpt kvinnor från Junsele med omnejd och genom Ulrika Bodéns gripande och humoristiska gestaltning får livshistorierna musikalisk dräkt. Vid konserten framträder Ulrika Bodén tillsammans med fiolspelkvinnan Emma Ahlberg Ek och Nordiska Kammarensemblen. Det blir ett möte mellan den klangfulla dialekten i Sjödins texter och Ulrika Bodéns vackra melodier sammanvävda med folkmusik från byarna där dikternas kvinnor levde.

RASSEL PRASSEL
Teater Kung och Drottning
5-åringar, februari
Rassel Prassel är en blandning av konsert, poesi och teater. Med finurlig och sinnrik musik tar Teater Kung och Drottning oss in i Hanna Lundströms fantastiska värld av ord och poesi. Vi rör oss i vardagen: ”Stora bekymmer! Tandkrämen rymmer!” Vi rör oss i skogen: ”Samla på pinnar/ samla på barr/ samla på ljudet av stövlarnas knarr” och vi rör oss i stan: ”Feta duvors ljusgrå huvor/ Rör sig pockigt upp och ner.” Det blir en revyartad föreställning som hyllar poesin, musiken, livet och människorna som vi lever det med: ”Du är skramlet i ett kök / Du är fnitter spill och stök / Du är kalas en vanlig dag / Du är min fest, så tänker jag!”
”Rassel Prassel Poesi” är den finlandssvenska författaren Hanna Lundströms diktsamling från 2019. Det är en mötesplats för stora och små och är en introduktion till poesins underbara värld.

VÄRLDENS BÄSTA PJÄS
Teater SOJA
Åk 3, februari
Vad ska man berätta för barn år 2023 som kan förmedla hopp, kärlek och framtidstro? Och hur? Det undrar lärarna Rakel och Torkel och deras rektor Bergman. I pjäsen möter vi karaktärerna Rakel, Torkel och Bergman. De har bestämt sig för att göra världens bästa pjäs men de fastnar hela tiden i konflikter. Hur ska de få ihop pjäsen? Går det att hitta lösningar trots att de inte kommer överens? Med denna hoppfulla pjäs vill Teater SOJA visa på möjligheter trots olikheter. Och att vi, genom humor, förståelse och samarbete kan skapa något helt annat än det vi trodde vi behövde från början.
LÖVKOJA
Ingrid Olterman dans
5-åringar, februari
På gården, i en park eller skogsdunge presenteras Lövkoja. En interaktiv upplevelse utomhus bland träd och buskar. Det är spännande att se världen genom ett lövverk, att betrakta utan att bli sedd. Vi möts utomhus och vi inspireras till en lövkoja. En koja som förändras. Längtan, förväntan och att se möjligheter i det som det blev. Vi är alla delaktiga i denna interaktiva upplevelse. Vi får se dansarna Anna och Oskar i föreställningen Lövkoja och barnen bjuds in att delta i olika moment som involverar föreställningens tema – koja, natur, rytmik och rörelse.
MELLANRUMMEN
Embla dans och teater
Åk 1, mars
En dansföreställning som spelas i skolans mellanrum.
Föreställningen där dansarna utforskar vad som händer med barnen utanför den skyddande och samtidigt instängda miljö som klassrummet utgör. Vad sker i de mellanrum som finns i skolan som korridorer, och uppehållsrum? Har alla en given plats utanför klassrummet som inte är påverkad av strukturerna som råder där inne? Vad tar vi med oss in och ut ur skolans olika rum?
I föreställningen arbetar dansarna med rum, gränser, separering och med begrepp som rättvist-orättvist, lika-olika, stark-svag. Hur påverkar fysiska begränsningar våra relationer till varandra, rumsligt och känslomässigt?

TERRARIUM
Norrdans
åk 8, mars
I denna uppdiktade oas, tar dansen och rörelsen plats runt en hyperkonstruerad dansbana och längs en simulerad runway. Till musikens toner dansar denna klunga genom komplexa och detaljrika koreografier, i självklar gemenskap och den ödsligaste ensamhet. Genom spretighet framträder en liten värld i världen, ett terrarium, som blir skådeplatsen för ett vilt dansdrama.
De bor i en grej.
En hel värld bär de med sig.
Fett skymd, fast under lupp,
och ibland del av en mönstertrupp.
Väntar de på någons blick?
Eller är de oberörda av andras klick?
Nu ska du få se,
hur nio osedda typer gör entré,
i detta terrarium, i denna intima odyssé.

#BOOMERS
Awake projects
Åk 7, mars
En rytmisk, energisk och absurd teaterföreställning om den hopplösa, vuxna generationen som i sin fåfänga och sitt överflöd är dömda till att leda mänskligheten mot sin undergång. Om och om igen… Vad gör man, om man inte kan sätta förtroendet till de vuxna – som säger sig sitta på all makt och kunskap – men som inte lyfter ett finger för att bevara den framtid som är vår.
I föreställningen problematiserar Awake Projects den nuvarande bestämmande generationens likgiltighet inför att lösa världens alla problem, som de i sin tur varit bidragande till att skapa i första hand. Den unga publiken lämnas med att ställa sig frågor kring vad deras ansvar och kall bör vara, när man inte kan förlita sig på att de äldre kommer att lösa saken.

LILLA SVANSJÖN
Claire Parsson co
F-klass, mars
Claire Parsons föreställning Lilla Svansjön skapades för Unga Dramaten i Stockholm. Istället för de graciösa svanarna besökaren förväntar sig dyker istället tre figurer upp på scen som provar flygturer, tar sig an en silversjö och hittar bästa stegen för fåglar i grupp. Lilla Svansjön gör upp med vem som får ta plats och förväntningarna på hur saker och ting ska göras.

VEM?
Månteatern
5-åringar, mars
En liten föreställning om de stora känslorna. Ett rörande och humoristiskt relationsdrama för de ganska små men också någorlunda stora. Baserad på Stina Wirséns VEM-böcker
Möt Nalle, Katt, Kanin och Nallegrisen i deras knasigt underbara men fullt normala tillvaro, där de stökar och bökar runt bland enkla men svåra vardagligt trassliga situationer. Kryp in i vår visuellt kittlande och musikaliskt nyfikna VEM-värld full av knöliga, luddiga och roliga känslor, relationer och VEM-djur. VEM fångar det vardagligt svåra och djupt dramatiska på ett lustfyllt, okomplicerat och humoristiskt sätt.
SPÖKEN PÅ RYMMEN
Pygméteatern
F-klass, mars
En portvakterska sitter varje kväll på sin stol framför det famla slottet och vaktar. Det är aldrig någon som kommer på besök och aldrig någon som lämnar slottet. Så vad är det egentligen hon vaktar år efter år? Hon vet att i slottet bor spöken. Där finns busiga Harriet, Klumpige Knut, och Lille Skraj. Fast egentligen är det bara två spöken man behöver vara rädd för. Lille Skraj är så liten att det är mest han som är rädd. För nästan allting. Han har inte blivit vuxen än. De andras spökena är ganska missnöjda med honom, så oftast bor han i portvakternskans väska. Spökena får aldrig slippa ut från slottet för tänk vad som skulle hända om de kom ut till oss andra? De skulle skrämma livet ur både barn och vuxna och ingenting skulle bli som förut. Men.. spöken finns ju inte på riktigt, inte sant? Eller...?
RÖTTER
Nordcirkus
Åk 5, mars
Utforskande och nyfikenhet. Avvaktande och försiktigt. Hur ska vi mötas? Att höra hemma. Förflyttning. Ensam kontra tillsammans. Olikheter. Högt och lågt. Artisterna på scenen använder sig av parakrobatik, objektmanipulering, luftakrbatik, parkour och dans för att skapa karaktärer, relationer och förhållningssätt.
HÄSTBORTTAGNINGEN
Boulevardteatern
Åk 1, april
Amarin tänker för mycket på hästar och för lite på bokstäver. Hon tänker så mycket på hästar att hon ryktar sin ryggsäck och borstar sin skolbänk. Till slut säger rektorn att ”nu får det vara nog”. Amarin ställs inför ett ultimatum - antingen får hon börja om - gå tillbaka till förskolan eller använda tankeborttagningsmaskinen för att rensa upp. Alla hästtankar måste bort! Vem är det egentligen som ska tas bort? Och vad är det hon inte minns?
Följ med på ett lekfullt och spännande äventyr genom tankarnas myllrande värld. Om identitet och om jakten på sitt rätta jag.

ALICE!
Musik Västernorrland
F-klass, april
I Alice tar fyra framstående musiker och en animatör nya grepp om kompositören Alice Tegnérs (1864–1943) fantastiska musik. Publiken får höra både folkkära barnvisor och mer okända kompositioner från Alice Tegnérs musikskatt. Med ovanliga arrangemang och spännande animationer som projiceras över scenen skapas en drömsk värld och en annorlunda musikupplevelse för hela familjen.
Kvartetten Alice består av fyra musiker med bakgrund inom jazz, pop, folkmusik, klassiskt, tango och visa. Tillsammans med animatören Helene Berg skapar de en musikalisk och visuell upplevelse.
I Mohammeds värld
Riksteatern
Åk 6, maj
Om en pojkes svåra förlust berättad med allvar och humor.
Tolvåriga Mohammed går på mellanstadiet och bor med sin mamma och sina tre systrar i en lägenhet. Han är yngst i familjen och ett riktigt charmtroll som älskar att dansa och enligt hans systrar är han ganska bortskämd. En dag faller hans mamma Fadma plötsligt ihop på hallgolvet och dör i en hjärtinfarkt. Mohammed och hans systrar är nu ensamma i ett land utan släktingar och måste själva bearbeta sorgen efter mamman.
I Mohammeds värld är en pjäs om en ung pojke som förlorar sin mamma och skapar en parallell värld för att hantera sorgen och saknaden. I den parallella världen har hans mamma aldrig funnits, där kan han börja om från början och hitta på nya regler för att försöka glömma henne så att det inte gör så ont. Historien om hur den unge Mohammed hanterar den svåra förlusten berättas med både allvar och humor.
RIVAL
Teater Västernorrland
Åk 5, maj
Ett drama för mellanstadiet i klassrumsmiljö. Under ett år har Teater Västernorrland följt en mellanstadieklass på Nylandsskolan i Kramfors och pratat om relationer, konflikter och hur deras vardag ser ut. Nu kommer föreställningen baserad på mötena med klassen. Föreställningen utspelar sig i ert klassrum och skådespelarna spelar föreställningen live, men publiken har också hörlurar vilket gör att de kan höra rollfigurernas tankar, saker som hänt tidigare och så vidare.

SAKER VI ÄTER NÄR INGEN SER PÅ
Teater Västernorrland
Åk 7-9, september, oktober
Föreställningen Saker vi äter när ingen ser på vill nyfiket, med humor och med största uppriktiga allvar undersöka vår relation till mat. Det ensamma ätandet är livsnödvändigt men kan samtidigt vara hämningslöst, skamfyllt och tröstande. Det vi stoppar i oss när ingen ser på är inte bara relationen mellan hand och mun utan också mellan oss själva och samhället, mellan vår kropp och vår hjärna, mellan svält och proppmätt och mellan prestation och samvete. I det till synes enkla och igenkännbara ryms berättelser om vilka vi kanske skäms för att vi är, vilka vi är i hemlighet och vilka vi vill vara.
Saker vi äter när ingen ser på är en blandning mellan matshow och middagsbjudning – en fysisk, färgglad och associativ skam- och njutningskarneval genom våra allra mest hemliga rum.

DOTTY HÄLSAR PÅ
Halo dance art
Åk 1, oktober
Dotty hälsar på är en interaktiv klassrumsföreställning med ljudloopar och nutida dans. Dotty, en dam med fräsiga brillor och galanta blusar, rasslar in i klassrummet med sina glas och andra ljudliga prylar. Hon dansar och bygger ljudloopar i sin maskin och skapar tillsammans med eleverna soundtracket till sin dans. Absurda, ibland finstämda, ibland utflippade rörelser är Dottys signum och på slutet dansar alla med i en discoinspirerad trams-dans.

GRISEN SOM VILLE FÅ DET BÄTTRE
Skottes Musikteater
F-klass, oktober
En musikalisk berättarföreställning om grisen som vill ha det bättre, ja varför inte så bra som bara en kunglig gris kan ha det? Grisen, som heter Jönsson, rymmer för att söka lyckan. Jönssons möten med andra blir både lyckosamma, spännande och faktiskt rent livshotande. När Jönsson hamnar i knepiga situationer blir publiken engagerad och får rösta på olika alternativ, som gör att Jönsson kan ta sig vidare.
Barnen får en smak av demokrati, att deras röst har betydelse, att det är ok att rösta som en själv vill och att det kan finnas flera sätt att lösa ett problem.

LUDDE
Teater Pero
5-åringar, oktober
Ludde är en självständig och uppfinningsrik figur som är nyfiken på världen. Nu har vi ställt denna livliga och livsbejakande vägvisare på teaterscenen – denna Ludde som undersöker, provar och lyckas. Ibland blir det inte riktigt som han har tänkt sig och då blir han både arg och besviken – men med ett brett leende lyckas han ändå reda ut det mesta tillslut!

CAVE
Norrdans
Åk 8, oktober
Om du ser din egen skugga, är det då en del av dig?
Verket Cave tar utgångspunkt i Platons grottliknelse, för att genom fysisk och formstark dans berätta om fördomar och förutfattade meningar, om dekolonisering och ny kunskap. Trots att det är mer än 2000 år sedan Platons grottliknelse skapades är ämnet lika relevant nu som då. Det är med klarsynthet och konstnärlig finess som Butler greppar ämnet och applicerar det på vår samtid.

DÄR BARN SOVER
Teater Pero
Åk 5, oktober
En fotografisk berättarföreställning om livets lotteri. Hur ser det ut där barn sover? Svaret är att det ser väldigt, väldigt olika ut. I den här föreställningen utmanar vi publikens eventuella idéer om en homogen värld. Vi tar avstamp i James Mollisons fantastiska fotobok ”Where Children sleep” där fotografen har träffat barn över hela världen och bett dem berätta om sin plats. De berättar personligt och kortfattat. Bilderna och berättelserna skiljer sig enormt, från det överfyllda barnrummet i Tokyo där en 4-årig flicka bor bland sina 30 klänningar, 30 par skor och ett stort antal peruker, till Masaipojken som sover på savannen. Under bar himmel.
En barndom kan vara lika på många sätt men också så olika. För varje barn är just deras uppväxt det självklara och normala. Vi berättar om olikhet och om olika förutsättningar. Men också om det som förenar. Vi berättar om barns absoluta närhet.

ELDUPPHÖR
Musik Västernorrland
Åk 6, oktober
Nyskriven musikföreställning som tar avsats i trumpetaren Tore Andersson, som med Väja-Dynäs blåsorkester var den som blåste eldupphör. Vi reser i musikens tecken tillbaka till händelserna i Ådalen-31. En gripande resa som skildrar händelserna och samhället då.

VAD HÄNDER EGENTLIGEN I NORDISKA KAMMARORKESTERN?
Nordiska kammarorkestern
F-klass, oktober - november
F-klassare gör klassbesök under en repetition med Nordiska Kammarorkestern. Eleverna träffar först producenten som berättar om vad en orkester är. Eleverna får lära sig de olika instrumenteten och om vad en konsert är. Sedan är det dags att gå in i konsertsalen och möta musikerna och deras instrument. Innan orkesterrepetitionen startar kan eleverna hälsa på dirigenten.

SOVA VAKEN
Riksteatern/Kungliga Operan
Åk 2, oktober
En liten opera om stora känslor. Guns mamma och pappa bråkar ständigt och håller på att skiljas. Gun känner sig ensam. Då börjar hennes katt Majs plötsligt att prata med henne. En ny vänskap börjar, en relation som blir allt viktigare i Guns otrygga tillvaro. Men vem är det som väcker henne när hon går i sömnen?
Riksteatern i samarbete med Kungliga Operan – Unga på Operan.

HAVET STORMAR
Avart dans och rörelse
ÅK 2, oktober
Ur leken växer dansen. Avart dans och rörelse har skapat ett landskap som styrs av rörelse, dans, musik och ljud. Leken växer fram i stunden, skapar situationer och bygger upp en egen värld. En värld som är hur verklig som helst…

ONDSKAN
Jesper Arin produktion
Åk 9, oktober
Eriks vardag är fylld av våld, slagen av sin far och gängledare i skolan. Men när några av medlemmarna blir tagna på bar gärning för stöld blir ledaren relegerad och möjligheten till ett nytt liv öppnar sig. Erik skickas iväg till internatskolan Stjärnsberg fast besluten att lämna våldet bakom sig. På Stjärnsberg blir han bästa vän med den studiebegåvade Pierre. Erik studerar flitigt och försöker bli accepterad på skolan. Men verkligheten vill annorlunda. Skolan styrs genom ”kamratuppfostran” och när Erik vägrar att rätta in sig i ledet börjar de äldre eleverna trakassera Pierre med allt grövre medel. Erik ställs inför för ett ödesdigert val: att tiga still och rädda sig själv eller med alla medel bekämpa ondskan och rädda sin bästa vän.

MOLN
Kompani Giraff
Åk 6, oktober
Moln är en musikaliskt präglad cirkusföreställning med utgångspunkt från Karin Boyes diktverk. Ramberättelsen kretsar kring en samling individer som är utlämnade åt varandra i ett slags vakuum mellan barndom och tonår. Det är dystopiskt men livsbejakande och rör sig mellan det vardagliga och det storslagna.

KISELDALEN
Kompani Giraff
F-klass, oktober
Två jonglörer möts i gränslandet mellan dröm och verklighet. Föremål vaknar till liv och tiden går fortare än vanligt. Med fötter som kastar och fångar sätts magiska kedjereaktioner igång. I ett flöde av rytmiska finurligheter och akrobatiska experiment förvandlas omgivningen till ett skruvat spel. Vi lämnar det som har varit och det som ska bli och bjuder in till Kiseldalen. Föreställningen hyllar upptäckarglädjen och tar med publiken genom en abstrakt och lekfull terräng. Den visuella och ordlösa formen som utgår från cirkus, koreografi och objektmanipulation passar alla, oavsett ålder eller språkkunskaper.

NALLE CLOWN HAR FJÄRILAR I MAGEN
Nalle Clown
5-åringar, oktober
Humor, värme och clownens klassiska väska fylld med förundran. Följ med på Nalle Clowns räkneäventyr där han finner fem fjärilar och andra magiska ting. Nalle Clowns show är språklös och anpassad för alla åldrar.

RÄTT RÄTT FEL
Nalle Clown
5-åringar
UR tv-serien om sociala normer och regler som live-show.
Vad är Rätt Rätt Fel på en teater? Vad är Rätt Rätt Fel när någon bjuder på kanelbullar? Vad är Rätt Rätt Fel när man äter? Är det alltid fel att misslyckas?

KNITTING PEACE
Cirkus Cirkör
Åk 9, oktober
I en poetisk nycirkusföreställning fylld av garn, trassel, linor och trådar, vävs frågeställningar om stävan och stickning samman med hisnande artisteri, livemusik och suggestiv scenografi. Fem nycirkusartister skapar en magiskt värld av rep och garn dit publiken bjuds in för att omslutas av musik, poesi och stävan efter meningsfullhet. Kan själva strävan göra skillnad. Går det att sticka fred?

ELDEN INOMBORDS
Musik Västernorrland
Åk 4, oktober
En nyskriven genreflytande opera om bränderna i Amazonas, övernaturliga krafter, och oväntad vänskap.
Fernanda bor med sin pappa Alvaro, och deras kor, på en gård utanför Tefé, Brasilien. En dag upptäcker Fernanda att hon kan tala telepatiskt med en av korna, Kvigan Taís! Samtidigt anländer den mystiske Kalida till gården och berättar för Alvaro att han på statlig order måste bränna skogen på sin mark för att ge plats åt sojaodling och köttindustri. Alvaro går motvilligt med på detta mot löfte om högre inkomst – Alvaro har inte råd att låta Fernanda gå i skolan, och ser nu sin chans att kunna ge sin dotter ett bättre liv.

JAKTEN PÅ DEN FÖRVUNNA KATTEN
Teater SOJA
5-åringar november
Om katten är skatten och katten försvinner vad katten gör man då? Hedvig och Harald är ett äldre par. De försöker få vardagen att fungera, trots att de har lite problem med minnet och lite svårt att klä på sig och lätt spiller när de ska äta. En dag får de en katt i ett paket som blir deras älskade skatt. Den får namnet ”Pysse” och pysslas om med stor kärlek. En dag är Pysse borta… Vi tänker inte avslöja hur det går, men lovar att det blir ett lyckligt slut

OK ROBOT
Profilteatern
ÅK 3, november
I OK Robot får vi möta maskinerna och deras skapare och härskare - människan. Eller är det tvärtom? För maskinerna verkar inte alls vilja göra det de är programmerade för.
Välkommen till laddningsstationen. Här möter en urladdad människa en robot som söker kontakt. Dessutom kör ytterligare en robot runt, en snillrik liten uppfinning med hög energi men som mest skapar oreda, trots att dess syfte ju var att göra livet lättare för människan. Människan ja, som vill göra roboten till en avbild av sig själv. Men det är synd på den mänskliga faktorn, den som brukar ställa till det. Och just det väcker jobbiga känslor hos människan. Dock inte hos roboten, för den kan inget känna. Eller?

VÅROFFER
Norrdans
Åk 7, november
Med en liten och explosiv ensemble frammanas rytmer och klanger. Våroffer blir ett makrokosmos på liten yta. Ett kretslopp och död och återfödelse mitt i salen. Här får både det sköna och sublima plats vid sidan av det magiska och groteska. Och dansen kommer nästan farligt nära.

RADIO TRATTOFON
Cirkus Trattofon
Åk 3, november
Cirkus Trattofon rattar in en halsbrytande humorföreställning på sin tecknade radio.Men radion själv är inte med på noterna. Ett enkelt shownummer urartar i tekniskt haveri, kanal efter kanal ställs in med oväntade vändningar. I jakt på den rätta låten får de två figurerna snubbla sig fram i en värld av dans, ljudeffekter och tecknad rekvisita. Föreställningen är utan tal och kan förstås av alla.

GLOBAL KARNEVAL
Fri Luft
Åk 5, november
Följ med när musiken leder oss runt jorden med improvisationen som ledstjärna! En karneval fylld av världsmusik och tvära kast. Jazztrion FRI LUFT har skapat en ny föreställning som baserar sig på improvisation ur ett globalt perspektiv där barnen är medskapare. De belyser vikten av musik som ett universellt språk och hur den kan förena människor trots olikheter som etnicitet, bakgrund och åsikter. Eleverna får improvisera, sjunga och dansa.

KLASS
Mittiprickteatern
Åk 8, november
Det här är en historia som handlar om klass. Skolklassen du går i, samhällsklassen du tillhör och klassidentiteten du har. Möjligheterna och begränsningarna beroende på var du bor, hur du använder ditt språk och vilka som är dina föräldrar. Men det är också en pjäs om att vara människa. Hur svårt det är att göra rätt. Hur svårt det är att nå varandra. Alex och Diana har kallats till ett möte med deras sons lärare. I samma skola som de själva gick i en gång. Läraren vill tala om sonens läs- och skrivsvårigheter men mötet utvecklar sig på ett sätt som ingen av dem hade kunnat ana…
Klass är en föreställning för dig som går i, har gått i, eller arbetar i skolan. Den berör djupt mänskliga frågor om tillhörighet, utanförskap och makt som också sträcker sig långt utanför skolans sfär.

EN NÖTKNÄPPARES ÖDEN OCH ÄVENTYR
Nordiska Kammarensemblen
Åk 5, december
En musiksaga med mycket julstämning! Nordiska Kammarensemblen bjuder här in till en härlig musikstund med hjälp av Tjajkovskijs kända balettmusik Nötknäpparen. En musikalisk julsaga för både gammal och ung!

FRITT FALL
Riksteatern
Åk 8, december
Alice är helt perfekt: snygg, högpresterande och ihop med hunkiga mobbarkillen Nico. Hennes syster Sofia är världens loser: tjock, lat, arg och har inte varit i skolan på ett år. Båda sliter med omvärldens krav och förväntningar, men har valt motsatta strategier för att möta dem. Så plötsligt ställs allt på ända när trassliga Vega börjar på Alices simhopp och väcker känslor som Alice gör allt för att dölja. Och vad händer mellan loser-Sofia och Alices pojkvän Nico? Plötsligt befinner sig alla de cementerade rollerna i fritt fall. Kan man bli fri från den stereotyp man blivit tilldelad och är det möjligt att leva upp till andras förväntningar och samtidigt vara lojal mot det egna jaget?
Skånes dansteater - Dansplaneten Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Öronöppnaren - vad är musik? Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Ett samarbete mellan Sundsvalls Kulturskola, Sveriges radio och Musik Västernorrland.
Kontakt
Linda Lindström
Skolkulturansvarig
-
Telefon:
-
E-post:
Johanna Strömblad
Administratör, Webbredaktör
-
Telefon:
-
E-post:
-
Öppettider:
Telefontid 8:30-15:00